Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind Statutul asistentului judecătorului, informează Administraţia Prezidenţială.
Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare stabilirea statutului asistentului judecătorului, a cărui activitate reprezintă un sprijin pentru judecători, contribuind la degrevarea activităţii acestora, prin îndeplinirea oricăror atribuţii stabilite în condiţiile legii de către judecători, şi asigurând premisele pentru îmbunătăţirea eficienţei şi calităţii actului de justiţie.
„Asistentul judecătorului este obligat ca, pe întreaga sa activitate, să respecte independenţa judecătorului, drepturile şi libertăţile persoanelor, precum şi egalitatea lor în faţa legii şi să asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participanţilor la procedurile judiciare, indiferent de calitatea acestora. Asistenţii judecătorului funcţionează la curţile de apel, la tribunale, precum şi la tribunale specializate”, arată legea promulgată.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, stagiul de formare iniţială a asistenţilor judecătorilor este de şase luni.
„Formarea iniţială a asistenţilor judecătorului se realizează în cadrul curţilor de apel în a căror circumscripţie au fost numiţi cu sprijinul Institutului Naţional al Magistraturii. Durata stagiului de formare iniţială este de şase luni şi constă în pregătire teoretică şi practică realizată în condiţiile stabilite prin Regulamentul aprobat de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior a Magistraturii. Perioada în care o persoană a îndeplinit funcţia de asistent al judecătorului se ia în considerare la calcularea vechimii necesare pentru participarea la concursul de admitere în Magistratură”, mai prevede sursa citată.
La finalul lunii iunie, parlamentari ai USR şi partidului Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională cu privire la această lege, însă CCR a respins, pe 24 octombrie, ca neîntemeiată sesizarea. Astfel, Curtea motiva că rolul asistentului judecătorului este acela de a-l sprijini pe judecător în realizarea competenţelor sale, nu de a-l înlocui pe acesta.
„În esenţă, Curtea a reţinut că rolul asistentului judecătorului este acela de a-l sprijini pe judecător în realizarea competenţelor sale şi nu de a-l înlocui pe acesta. Astfel, indiferent de sarcinile atribuite, asistentul lucrează sub îndrumarea judecătorului, fiind supervizat de către acesta, judecătorului revenindu-i responsabilitatea deplină în luarea deciziei. Prin urmare, Curtea a constatat că legea criticată respectă întru totul exigenţele constituţionale ce decurg din dispoziţiile art. 1 alin .(3)-(5), ale art.21, ale art. 124 şi art. 126 din Legea fundamentală, raportat şi la prevederile art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, arată comunicatul de presă al CCR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.