Fostul preşedinte al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) Şerban Iosifescu demis din funcţie de ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că va ataca în instanţă decizia eliberării sale din funcţie pe care consideră că a fost făcută ilegal

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

El a afirmat, luni pentru Edupedu, că „nu ştie dacă mai e o miză” revenirea sa în funcţie, dar „problema e de legalitate”, pentru că, dacă noul preşedinte ar ARACIP a fost numit în baza unui ordin ilegal, atunci documentele pe care le va semna acesta vor deveni nule de drept.

Iosifescu a spus că demiterea sa a fost ilegală.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Motivele nu pot să vi le spun, pentru că le discut cu avocatul. Când voi trimite plângerea prealabilă la minister, cu toate motivele respective, le voi spune atunci”, a spus el.

Întrebat dacă va contesta ordinul de demitere printr-o acţiune în contencios administrativ, Şerban Iosifescu a precizat că va avea o astfel de acţiune şi că va face acest pas după procedura plângerii prealabile.

„Altfel nu se poate anula ordinul respectiv, decât în instanţa de contencios”, a explicat acesta.

Potrivit lui Şerban Iosifescu, ordinul demiterii „produce efecte, asta să fie clar. Problema este de legalitate, pentru că dacă noul preşedinte a fost numit în baza unui ordin ilegal, atunci orice semnează, inclusiv ordine de ministru care vor fi propuse Ministerului Educaţiei pentru autorizare şi acreditare, vor deveni nule de drept”.

El a mai adus în discuţie şi presupusele motive de natură politică în cazul verificărilor făcute de minister la ARACIP.

„Controalele respective în general şi atitudinea ministerului faţă de ARACIP au fost determinate, hai să spunem aşa, de nesupunerea la presiuni politice în favoarea unor unităţi de învăţământ sau unor anumiţi petenţi. De asta sunt convins”, a conchis Iosifescu.

Acesta a rugat noua conducere a ARACIP şi Ministerul Educaţiei să asigure emiterea ordinelor de autorizare / acreditare până la începutul anului şcolar viitor.

„La demiterea mea, pe 3 august 2021, erau în lucru la ARACIP peste 600 de cereri din partea unităţilor de învăţământ. Cea mai mare parte erau finalizate, fiind discutate în Consiliul ARACIP (cu Hotărârile Consiliului publicate). Mai erau de verificat două Hotărâri (aferente consiliilor din 29, respectiv 30 iulie) şi de convocat un ultim consiliu (care ar fi trebuit ţinut săptămâna trecută - nu ştiu dacă s-a întâmplat acest lucru) pentru câteva unităţii în privinţa cărora nu fusese luată nicio decizie. Rog frumos noua conducere a ARACIP şi Ministerul Educaţiei să asigure emiterea ordinelor de autorizare / acreditare până la începutul anului şcolar viitor. Până acum, deşi am mai avut, aproape mereu, multe cereri rezolvate ”pe ultima sută de metri”, am reuşit, de fiecare dată, cu concursul Ministerului şi cu mari eforturi, ca ordinele să fie emise la timp. Consecinţele neemiterii respectivelor ordine de ministru ar fi grave - de la reţeaua şcolară şi cifrele de şcolarizare, până la finanţare şi încadrarea personalului. Unităţile de învăţământ nu au nicio vină şi nu trebuie să devină victime colaterale ale acestui conflict”, a scris Iosifescu, luni pe Facebook.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat, marţea trecută, că raportul Corpului de Control al ministerului la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) arată „lucruri extrem de grave".

În urma constatărilor, raportul a fost trimis la Curtea de Conturi, la Agenţia Naţională de Integritate, dar şi la Parchet, pentru continuarea cercetărilor, întrucât unele aspecte „depăşesc limitele de competenţă” ale ministerului, a precizat Cîmpeanu. Acesta a adăugat că a emis ordinul de încetare a mandatului şefului ARACIP Şerban Iosifescu.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.