Preşedintele CSM, Lia Savonea, le-a cerut, luni, într-o scrisoare publică, premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Justiţiei, Ana Birchall, să comunice în timp util dacă la Guvern există un proiect de act normativ privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie ori dacă Executivul intenţionează să iniţieze un proiect de act normativ în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecător Lia Savonea, a adresat astăzi o scrisoare publică către doamna Viorica Dăncilă, Prim – Ministrul Guvernului României şi către doamna Ana Birchall, Ministrul Justiţiei şi Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, interimar, prin care a solicitat comunicarea în termen util dacă la nivelul Guvernului României există un proiect de act normativ privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie ori dacă Guvernul României intenţionează ca în perioada următoare să iniţieze un proiect de act normativ în acest sens", au trasmis, luni, reprezentanţii CSM.

Potrivit sursei citate, demersul urmăreşte buna funcţionare a instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti în raport de care Plenul Consiliului are atribuţii concrete potrivit Capitolului II, Secţiunea a 2¹-a, art. 88¹ - 88¹¹ din Legea 304/2004.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"În privinţa aspectelor referitoare la convocarea şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de astăzi, cu privire la stabilirea datei de 24 iunie 2019 au existat discuţii şi consultări prealabile, şedinţa fiind amânată din data de 20 iunie 2019, când de asemenea nu a fost asigurat cvorumul legal. Au fost respectate atât termenul de 3 zile anterior convocării, cât şi procedura efectivă de invitare prin intermediul Secretarului General al Consiliului, astfel cum prevede Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, lucrările fiind cunoscute din data de 20 iunie 2019", precizează CSM.

Reprezentanţii CSM arată că şedinţa de plen reclama urgenţă în considerarea câtorva lucrări, printre care nevoia finalizării unor proceduri indispensabile concursului de admitere în magistratură în curs de derulare, precum şi punctele înscrise pe ordinea de zi cu referire la organizarea activităţii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

"În ceea ce priveşte solicitarea formulată în cadrul comunicatului emis astăzi, în sensul amânării chestiunilor ce ţin de activitatea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, după organizarea unor dezbateri publice privind respectarea de către autorităţile române a recomandărilor organismelor internaţionale, aceste aspecte urmează a fi decise de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii", mai arată sursa citată.

Şapte dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), doi judecători şi cinci procurori, cer amânarea oricăror discuţii despre Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie până după publicarea rapoartelor GRECO şi Comisiei de la Veneţia, invocând faptul că se cere desfiinţarea secţiei. Cei şapte anunţă că în mod deliberat nu au participat la şedinţa plenului CSM de luni şi solicită traducerea rapidă şi publicarea rapoartelor, dar şi organizarea unei dezbateri pe tema existenţei secţiei speciale.

”În contextul emiterii comunicatului preşedintelui CSM la data de 21 iunie 2019, prin care s-a afirmat că programarea şedinţelor s-a realizat luând în considerare disponibilitatea de participare a membrilor şi asigurarea integrării participării la şedinţele Plenului în agenda zilnică, menţionăm că niciunul dintre membrii procurori nu a fost consultat cu privire la data organizării şedinţei de plen sau la conţinutul ordinii de zi. În mod repetat, atât în cadrul unor discuţii informale, cât şi în mod oficial, semnatarii prezentului comunicat au solicitat preşedintelui CSM stabilirea unui calendar previzibil al şedinţelor de Plen, într-o zi a săptămânii care să asigure, pe cât posibil, prezenţa tuturor membrilor şi folosirea unor criterii uniforme de stabilire a ordinii de zi în raport de lucrările înregistrate pe rolul Consiliului. Discuţiile menţionate au avut loc cu atât mai mult cu cât, în numeroase situaţii, stabilirea datei de desfăşurare a şedinţei Plenului şi a ordinii de zi aferente a fost de natură să determine adoptarea uneia sau alteia din soluţiile cuprinse în hotărârile Consiliului, raportat la disponibilitatea sau, dimpotrivă, imposibilitatea de participare a unor membri”, au transmis, luni, printr-un comunicat de presă, şapte membri CSM.

Potrivit acestora, pe ordinea de zi a şedinţei menţionate au fost înscrise trei puncte care privesc activitatea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

”Solicităm în mod public amânarea discutării tuturor aspectelor ce privesc activitatea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie la o dată ulterioară aprobării publicării rapoartelor Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, adoptate în săptămâna 17-21 iunie 2019 şi organizării unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei. Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, cele două organisme ale Consiliului Europei au solicitat autorităţilor române desfiinţarea acestei Secţii, apreciindu-se că aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea şi exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor”, au mai transmis semnatarii comunicatului.

Aceştia invocă, în acelaşi sens, şi recomandările cuprinse în raportul Comisiei Europene în cadrul MCV din data de 31 noiembrie 2018, Avizul Biroului Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni din data de 25 aprilie 2019 şi avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din data de 16 mai 2019.

”Aşadar, rezultă că la nivel internaţional au crescut îngrijorările organismelor internaţionale referitoare la încălcarea independenţei autorităţii judecătoreşti şi a împiedicării luptei împotriva corupţiei, generate de existenţa şi activitatea acestei Secţii. De asemenea, şi pe plan intern au fost formulate în mod repetat îngrijorări de către o parte a asociaţiilor profesionale ale magistraţilor cu reprezentativitate semnificativă, precum şi de o parte covârşitoare a magistraţilor din România”, au mai transmis semnatarii documentului.
Potrivit acestora, în exercitarea mandatului de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să acţioneze ”în scopul garantării independenţei justiţiei”.

”Menţionăm că vom utiliza toate pârghiile de care dispunem pentru a susţine amânarea discutării chestiunilor ce ţin de activitatea acestei Secţii, după organizarea unor dezbateri publice privind respectarea de către autorităţile române a recomandărilor organismelor internaţionale. În acest context, solicităm public urgentarea traducerii şi aprobării publicării celor doua rapoarte. Asumarea acestei poziţii, întărită de neparticiparea noastră la lucrările Plenului din data de 24 iunie, este rezultatul unui proces deliberativ responsabil, subsumat necesităţii respectării independenţei justiţiei, al cărei garant este Consiliul Superior al Magistraturii, exigenţă ce primează în raport cu exercitarea celorlalte atribuţii ale acestuia”, se mai arată în comunicatul de presă.

Documentul este semnat de Nicolae-Andrei Solomon, procuror, vicepreşedinte al CSM; Andrea Annamaria Chiş, judecător, membru al CSM; Mihai Bălan, judecător, membru al CSM; Bogdan Mateescu, judecător, membru al CSM; Cristian Ban, procuror, membru CSM; Florin Deac, procuror, membru CSM şi Tatiana Toader, procuror, membru CSM.

Şedinţa plenului CSM în care urmau să fie validate rezultatele concursului pentru conducerea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, la care adjunctul secţiei, Adina Florea, s-a situat pe primul loc, a fost amânată din nou, luni, din cauză că nu s-a întrunit cvorumul. MInistrul Justiţiei, Ana Birchall, a participat la şedinţă, dar au fost doar zece persoane, pentru întrunirea cvorumului fiind nevoie de 15.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.