Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, a declarat, joi, la prezentarea bilanţului DNA pe 2016, că nici ea, nici colegii ei nu au judecat vreodată cauze "prefabricate", chiar dacă munca magistraţilor implicaţi în lupta anticorupţie nu este deloc comodă sau lipsită de expunere.
"Ca judecător, ca reprezentant al sistemului judiciar, ca reprezentant al magistraţilor judecători, eu însămi, în această calitate de judecător, şi deopotrivă colegii mei am judecat multe cauze de corupţie şi sunt multe cauze de corupţie atunci când ele s-au finalizat chiar şi cu soluţii de achitare, dar niciodată nu am judecat cauze prefabricate, fabricate, pentru că, nu-i aşa, care ar mai fi menirea noastră de magistraţi şi de oameni chemaţi să aplice, să respecte legea?", a spus, joi, Mariana Ghenea, la prezentarea bilanţului DNA pe 2016.
Preşedintele CSM a admis că munca magistraţilor implicaţi în lupta anticorupţie nu este comodă sau lipsită de expunere.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Desigur că munca procurorilor anticorupţie, ca, de altfel, a tuturor magistraţilor, judecători sau procurori, nu este deloc comodă sau lipsită de expunere din această perspectivă. Astfel că forul CSM, consecvent în exercitarea rolului său constituţional, a intervenit şi va interveni prompt în toate situaţiile cu potenţial de afectare a independenţei justiţiei şi magistraţilor", a adăugat Ghena.
Ea a mai spus că informarea completă şi corectă a publicului îşi poate avea originea doar în textul hotărârilor definitive pronunţate de instanţă.
"Oricare ar fi aşteptările publicului, ale unor instituţii sau ale celorlalte puteri ale statului, este esenţial a fi acceptat faptul că Justiţia se înfăptuieşte prin instanţele judecătoreşti, iar o completă şi corectă informare a publicului în legătură cu faptele şi prejudiciile cauzate de persoanele trimise în judecată îşi poate avea originea doar în textul hotărârii judecătoreşti definitive pronunţate de instanţă", a declarat şefa CSM.
Mariana Ghena a amintit şi de bilanţurile pozitive în lupta anticorupţie evidenţiate de ultimul raport al Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
"Apreciez că sistemul disciplinar judiciar, cooperarea în domeniul integrităţii cu organizaţiile şi instituţiile reprezentative ale profesiilor juridice şi conexe, asigurarea condiţiilor necesare pentru soluţionarea într-un termen rezonabil a dosarelor de mare corupţie şi, nu în ultimul rând, o pregătire profesională iniţială şi continuă specializată în acest domeniu sunt direcţiile prioritare, dar şi posibilităţile de contribuţie concretă a Consiliului în cadrul cooperării în lupta împotriva corupţiei. Acestea sunt de altfel şi concluziile implicit regăsite în aprecierile conţinute în ultimul raport al Comisiei Europene în cadrul MCV, fiind evidenţiate bilanţuri pozitive ale instituţiilor implicate în cercetarea şi urmărirea cazurilor de corupţie la nivel înalt şi în pronunţarea de hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare", a încheiat Mariana Ghena.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.