Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că în şedinţa coaliţiei nu s-a discutat despre o remaniere a miniştrilor, subliniind că nu este adeptul ţapilor ispăşitori şi că ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, nu este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat la votul din Diaspora.
Întrebat dacă are în vedere o remaniere extinsă, Tăriceanu a spus: "Nu am discutat despre remaniere, sub nicio formă. Nici cu colegii mei nu am discutat despre o remaniere".
El a afirmat că Teodor Meleşcanu are în continuare susţinerea ALDE pentru funcţia de ministru de Externe şi că acesta nu este responsabil pentru modul în care a decurs votul în Diaspora.
"Din moment ce este ministru, dacă nu ar fi avut, aş fi comunicat acest lucru. Nu sunt adeptul căutării ţapilor ispăşitori. Ministrul Meleşcanu, după cum ştiţi, dacă aţi remarcat, a făcut o prezentare publică a modului în care au fost organizate secţiile de votare în străinătate şi a subliniat faptul că numărul de secţii a fost cu mult crescut. Am avut o discuţie cu domnul Meleşcanu, pentru că pe dânsul şi pe mine nu ne lasă indiferenţi ceea ce s-a întâmplat în secţiile de vot unde a fost aglomeraţie şi unde mulţi români nu au putut să voteze. În acest sens, ştiu că domnul Meleşcanu a pregătit un raport pe care i l-a înaintat doamnei prim-ministru, întocmit de comisia de anchetă constituită la nivelul ministerului. Cel mai probabil, va fi dat publicităţii în zilele care urmează. Prin urmare, există vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat, dar nu este ministrul", a susţinut Tăriceanu.
El a adăugat că "ministrul nu are cum să dimensioneze secţiile de vot".
"Pentru numărul secţiilor de vot şi personalul pentru asigurarea bunei desfăşurări a votului sunt solicitări făcute de ambasadorii din ţările respective, care au mai multe date din teren cu privire la locurile unde există comunităţile cele mai numeroase. Pe baza lor, ministerul aprobă numărul secţiilor de votate, nu este o decizie personală a ministrului în acest sens", a adăugat Tăriceanu.
Pe de altă parte, Tăriceanu a spus că a propus crearea unei comisii de cod electoral care să elaboreze propunerea prin care să soluţioneze această problemă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Vom invita AEP, care am văzut că deja a eneunţat câteva soluţii: votul anticipat prleungit, votul electronic sau votul prin corespondenţă. Vom invita MAE şi MAI pentru a găsi cea mai bună soluţie astfel încât pe viitor aceste aglomeraţii să fie complet evitate şi să nu aibă niciun cetăţean român sentimentul că este împiedicat în vreun fel, administrativ, politic sau de alt fel, dreptul fundamental de a-şi exercita dreptul democratic”, a spus liderul ALDE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.