Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a luat act de decizia CSM de a nu pune în discuţie circuitul dosarelor penale şi legea care reglementează soluţiile procurorilor în cazul dosarului privind alegerile din 2009.
Conducerea Parchetului ICCJ "a luat act" de decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a nu sesiza Curtea Constituţională cu privire la un potenţial conflict juridic între autoritatea legiuitoare şi cea judecătorească şi apreciază faptul că CSM nu a pus în discuţie circuitul dosarelor penale, deci nu va transmite Comisiei parlamentare o copie a dosarului privind alegerile din 2009 pe motiv că nu s-a împlinit termenul de prescripţie a faptelor.
"Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat act de concluzia Consiliului Superior al Magistraturii privind lipsa cerinţelor legale pentru declanşarea unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea legiuitoare şi autoritatea judecătorească în ceea ce priveşte sesizarea făcută de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în contextul analizei cererii Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009”, se arată într-un comunicat al Parchetului General (PG).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În acelaşi timp, conducerea Parchetului ICCJ arată că a luat act de faptul că CSM nu a pus în discuţie dispoziţiile legale privind circuitul dosarelor penale şi cadrul legal în care se realizează controlul judiciar al soluţiilor procurorului.
"Totodată, conducerea Ministerului Public a luat act de faptul că, în calitate de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii nu a pus în discuţie excluderea aplicării dispoziţiilor procesual penale invocate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind circuitul dosarelor penale şi cadrul legal în care se realizează controlul judiciar asupra soluţiilor procurorului.. Dispoziţiile invocate sunt restrictiv prevăzute de Codul de procedura penală (art. 2. - Procesul penal se desfăşoară potrivit dispoziţiilor prevăzute de lege), procurorii desfăşurându-şi activitatea potrivit principiului legalităţii (art. 132 alin 1 din Constituţia României)”, se mai arată în comunicat.
În acest context, Parchetul ICCJ arată că "solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 - aflată în faza de analiză şi de clarificare a unor probleme de drept - are în vedere o cauză în care s-a pronunţat o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”, se mai arată în comunicatul Parchetului ICCJ.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi transmite procurorului general Augustin Lazăr că nu este de competenţa CSM să stabilească dacă pot fi trimise sau nu Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 documentele solicitate de comisie şi pe care Ministerul Public a refuzat să le transmită. De asemenea, CSM a stabilit că în acest caz nu se impune să sesizeze Curtea Constituţională.
Purtătorul de cuvânt al CSM, Ştefan Lucaciu, a declarat, luni, pentru News.ro că solicitarea procurorului general nu este de competenţa instituţiei.
În urmă cu o săptămână, procurorul general Augustin Lazăr a transmis o sesizare preşedintelui CSM, Mariana Ghena, solicitând ca instituţia să spună dacă poate fi trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în copie, dosarul în care s-a dispus o soluţie de clasare care vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. De asemenea, procurorul general a cerut CSM să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.