Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a renunţat, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, la cererea de suspendare a OUG 13 de modificare a codurilor penale, întrucât ordonanţa este abrogată.
Curtea de Apel Bucureşti trebuia să judece miercuri cererea Parchetului de suspendare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 13 din 31 ianuarie prin care au fost aduse modificări codurilor penale. Ordonanţa de Urgenţă nr. 13 a fost abrogată duminică de Guvern, printr-o altă OUG, astfel că în prezent nu sunt în vigoare modificările aduse codurilor penale. În condiţiile în care OUG 13/2017 este abrogată, cererea Parchetului instanţei supreme a rămas fără obiect.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Judecătorul a arătat că a luat la cunoştinţă de această solicitare, judecarea fiind încheiată după mai puţin de cinci minute.
Tot miercuri, un alt complet de judecată a luat în discuţie o cerere a Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul de anulare a OUG 13.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a depus vineri la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal o cerere de anulare a OUG 13/2017.
Totodată, Parchetul a solicitat ca, până la judecarea cererii de anulare a OUG 13, să se stabilească în regim de urgenţă un termen de judecare a suspendării actului normativ, urgenţa fiind motivată atunci prin faptul că modificările aduse codurilor penale prin ordonanţa de urgenţă urmau să intre în vigoare la zece zile după publicare acesteia, în 1 februarie, în Monitorul Oficial.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a arătat că se solicită suspendarea OUG 13/2017 pentru că această situaţie poate fi încadrată, din punct de vedere legal, la „interes public major, de natură a perturba grav funcţionarea unui serviciu public".
De asemenea, procurorul general a solicitat instanţei să dispună anularea ordonanţei, în temeiul dispoziţiilor articolului 1 alineatul 5 raportat la articolul 9 din Legea privind contenciosul administrativ.
Procurorul general mai cere Curţii de Apel Bucureşti să sesizeze Curtea Constituţională, "întrucât dispoziţiile acestui act administrativ cu caracter normativ sunt neconstituţionale".
"În motivarea acţiunii s-a învederat faptul că suspendarea actului administrativ normativ are un interes public major, întrucât actul administrativ normativ are ca efect perturbarea gravă a întregii activităţi a Ministerului Public şi obstrucţionează bunul mers al actului de justiţie, în condiţiile în care persoane care au săvârşit fapte de natură penală vor fi ocrotite prin noua reglementare de tragere la răspundere penală. Totodată, adoptarea acestei ordonanţe împiedică realizarea rolului constituţional al Ministerului Public, de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor", potrivit Parchetului instanţei supreme.
În acţiune se mai arată că modificările aduse codurilor penale prin OUG 13/2017, odată intrate în vigoare, produc efecte care nu mai pot fi reparate, întrucât se va aplica ca lege penală mai favorabilă, indiferent de eventuala sa declarare ca neconstituţională.
Ordonanţa 14/2017, prin care a fost abrogată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 13 de modificare a codurilor penale, a fost înregistrată duminică seara la Senat pentru dezbatere, după ce anterior fusese publicată şi în Monitorul Oficial. Înregistrarea la Parlament şi publicarea în Monitor sunt condiţiile obligatorii pentru ca o ordonanţă de urgenţă să intre în vigoare.
În cazul în care Parlamentul va respinge OUG 14/2017 privind abrogarea, se reactivează dispoziţiile OUG 13, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.