Elena Petraşcu, numită luna trecută director general interimar al Postei Române, a trimis corpul de control la filiala Broker de Asigurare. Neregulile găsite fac obiectul unei plângeri penale, trimisă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), împotriva fostei conduceri a Poştei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Noua şefă a Poştei Române a declarat într-un interviu pentru News.ro că cea mai mare neregulă găsită este că banii destinaţi majorării capitalului social al filialei Broker de Asigurare cu 1,8 milioane lei au fost deturnaţi şi folosiţi în alte scopuri.

Plângerea penală se îndreaptă între alţii împotriva lui Alexandru Petrescu, în trecut director general al Poştei şi care a fost totodată în acest an ministru pentru Mediul de Afaceri, dar şi al Economiei, şi împotriva lui Dante Stein, fost consilier onorific al premierului Victor Ponta şi fost preşedinte CA al Poştei.

”În anul 2015, Consiliul de Administraţie al companiei a hotărât majorarea capitalului social al filialei cu 1,8 milioane lei, în două tranşe a câte 900.000 lei, în martie 2015 şi în septembrie-decembrie 2015 (când director general era Alexandru Petrescu, n.r.). Deşi banii s-au dat cu destinaţia precisă de majorare a capitalului social a acestei filiale, această capitalizare nu a fost pusă în practică”, a declarat într-un interviu pentru News.ro Elena Petraşcu, numită luna trecută director general interimar al Postei Române.

Managementul, împreună cu Consiliul de Administraţie şi Adunarea Generală a Acţionarilor Broker-ului, au decis să utilizeze banii în alte scopuri, de exemplu pentru plata salariilor.

”Mai precis, a fost deturnare de fonduri”, adaugă directorul general al Poştei Române.

Dacă Broker de Asigurare s-ar repune pe picioare, ar reprezenta o şansă de relansare pentru Poştă, asemeni modelului italian, consideră Elena Petraşcu.

”Având în vedere că banii daţi în 2015 pentru majorarea capitalului social nu au mai ajuns acolo, am purtat discuţii cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ai Ministerului Comunicaţiilor, ca să vedem ce se poate face legat de acele sume”, precizează directorul general al Poştei.

De asemenea, aceasta a trimis corpul de control al Poştei la Broker de Asigurare, ca să descopere ce s-a întâmplat cu suma respectivă şi care sunt persoanele care se fac vinovate de faptul că majorarea de capital nu a mai avut niciodată loc.

"Ni s-a prezentat un raport din care reiese inclusiv culpa CA-ului de la Poştă. Fiind vorba de o filială a companiei, consiliul de administraţie avea obligaţia să urmărească procesul respectiv după o perioadă anume, să vadă dacă s-a finalizat sau nu capitalizarea”, a adăugat ea.

În urma raportului corpului de control, Elena Petraşcu a făcut plângere penală, trimisă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), împotriva fostei conduceri a Poştei şi a filialei sale.

Din raportul corpului de control a reieşit că fostele conduceri se fac vinovate de faptul că acea capitalizare a Brokerului nu a mai avut loc: Alexandru Petrescu, Andrei Stănescu, Viorel Motoroiu, Cătălin Radu, Benoit Pleska, Dante Stein, Bogdan Patriniche, Bogdan Matei.

Prejudiciul este de 1,8 milioane lei, reprezentând sumele destinate capitalizării, la care se adaugă penalităţi calculate pe zi de întârziere din 2015 până în 2017.

În plus, Poşta a făcut plângere penală şi către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

De asemenea, Poşta a avut săptămâna trecută o şedinţă a consiliului de administraţie, în care a solicitat o nouă majorare a capitalului social, cu 1,5 milioane lei.

Petraşcu speră ca Registrul Comerţului să înregistreze majorarea de capital social în următoarele două săptămâni.

De altfel, ANAF pusese poprire pe toate conturile filialei, din cauza datoriilor, poprire care ulterior a fost ridicată.

Mai mult, Petraşcu l-a schimbat în această săptămână pe Andrei Stănescu din funcţia de membru în board-ul Broker-ului, pe care îl consideră unul din vinovaţii de faptul că acea capitalizare nu a mai avut loc, întrucât nu şi-a respectat contractul de mandat.

Motoroiu şi Radu au demisionat la rândul lor din postul de membru CA al Broker de Asigurare.

”Voi numi noul consiliu de administraţie, care trebuie să ştie cum se fac asigurările”, a menţionat ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.