Noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează a fi aleasă marţi, candidaţii urmând a fi desemnaţi în şedinţe de Secţia pentru procurori şi Secţia pentru judecători.
Plenul CSM se reuneste, marţi, de la ora 10.30 având pe ordinea de zi alegerea noii conduceri. De la ora 10.00, Secţia pentru procurori şi Secţia pentru judecători au şedinţe pentru desemnarea candidaţilor.
Componenţa actualului CSM este următoarea: preşedinte - Daniel Grădinaru (judecător), vicepreşedinte - Daniel-Constantin Horodniceanu (procuror), membrii aleşi, cu activitate permanentă: Elena-Raluca Costache (judecător), Claudiu-Marian Drăguşin (judecător), Alin-Vasile Ene (judecător), Narcis Erculescu (judecător), Ramona-Graţiela Milu (judecător), Gheorghe-Liviu Odagiu (judecător), Mihaela-Laura Radu (judecător), Denisa-Angelica Stănişor (judecător), Emilia Ion (procuror), Claudiu-Constantin Sandu (procuror), Mărioara-Cătălina Sîntion (procuror), Bogdan-Silviu Staicu (procuror), Fănel Mihalcea (reprezentant al societăţii civile), Ioan Sas (avocat, reprezentant al societăţii civile), membrii de drept: Corina-Alina Corbu (preşedintele ICCJ), Alex-Florin Florenţa (procurorul general), Alina-Ştefania Gorghiu (ministrul Justiţiei).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Vicepreşedintele CSM Daniel Horodniceanu a fost implicat, în acest an, într-un scandal. În luna mai, au apărut în spaţiul public imagini în care, oprit în trafi de poliţiştii ieşeni, Horodniceanu, fost procuror-şef al DIICOT, i-a întrebat pe oamenii legii dacă ştiu cine este şi a ameninţat totodată că va lua legătura cu şeful Poliţiei judeţului Iaşi.
Horodniceanu a susţinut, referindu-se la reacţia sa, că s-a aflat într-o ”situaţie provocată” şi că regretă că nu a rezistat provocării, el precizând că a reacţionat într-un mod care nu îl caracterizează.
În 27 iunie, Inspecţia Judiciară a stabilit că, în cazul vicepreşedintelui CSM Daniel Hordniceanu, acuzat că a avut un comportament inadecvat când a fost oprit in trafic de poliţişti, este vorba despre încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii şi folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil, decizia finală revenind Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.
În 8 noiembrie, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a respins acţiunea disciplinară iniţiată de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului Daniel Horodniceanu. Inspecţia Judiciară a formulat recurs.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.