Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, miercuri, că a prezentat în CSAT problema arhivei fostului Serviciu Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) şi că în luna iunie va iniţia o hotărâre de guvern pentru inventarierea acesteia de către o comisie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“SIPA (fostul serviciu secret al Justiţiei, n.r.) a fost defiinţată în 2006 şi se vorbeşte incorect când se spune despre ea (arhiva SIPA, n.r.) că nu ar fi secretă. Este în acest moment la ANP, nimeni nu intră şi nu foloseşte informaţii de acolo. Am prezenţa în CSAT şi voi face printr-o hotărâre de Guvern inventarierea arhivei, apoi vom stabili ce vom face cu ea. O distrugem parţial sau total, sau o păstrăm. Se va face o comisie până la sfârşitul luni iunie”, a spus ministrul Raluca Prună, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde a participat la ceremonia de instalare a noului procuror general al României, Augustin Lazăr.

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Şapte ani mai târziu, în 2004, în urma scandalurilor potrivit cărora serviciul ar face poliţie politică, a devenit, prin Hotărâre de Guvern, Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA) şi, pentru prima dată, era obligată să prezinte Parlamentului rapoarte de activitate.

DGPA a fost desfiinţată doi ani mai târziu, prin decizie luată de ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei, care susţinea că MJ nu are nevoie de un serviciu secret.

După desfiinţarea DGPA, arhiva structurii a rămas în custodia Ministerului Justiţiei, fiind depozitată în sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.