Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, afirmă că nu toate persoanele care sunt victime ale violenţei acceptă ca agresorul să fie monitorizat cu ajutorul unei brătări electronice. ”Poate este şi vina statului că nu a explicat suficient că este o protecţie pe care statul român ţi-o oferă gratuit, astfel încât să nu ajungem în situaţii...”, adaugă ea. Gorghiu arată că toate judeţele ţării vor avea astfel de brăţări la 1 octombrie, după ce termenul iniţial a fost devansat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alina Gorghiu a declarat, vineri seară, la Digi 24, că ministerul a reuşit extinderea ordinului de protecţie la toate tipurile de violenţă, întrucât anterior se putea cere brăţara de monitorizare doar dacă era vorba despre violenţă în familie.

”Ei, ministerul a spus în felul următor: chiar dacă nu eşti membru de familie, dar eşti vecinul de la şapte sau eşti hărţuit online sau eşti într-o parcare şi îţi dă unul în cap cu ceva, tot ai dreptul, ca cetăţean al României, să beneficiezi de acest ordin de protecţie”, a explicat ea.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Ministrul Justiţiei a adăugat că în prezent ordinul de protecţie se oferă ”extraordinar de repede” şi sunt foarte puţine cazuri în care să fie refuzată emiterea acestuia de către Poliţie (cel provizoriu) sau de către instanţă (cel definitiv).

”Problema este următoarea: nu toate victimele acceptă acel mijloc de monitorizare electronică. Dacă l-ar accepta – şi aici poate este şi vina statului că nu a explicat suficient că este o protecţie pe care statul român ţi-o oferă gratuit, astfel încât să nu ajungem în situaţii...”, a continuat Gorghiu.

Întrebată dacă aceste brăţări sunt monitorizate cu adevărat, ea a răspuns: ”Da, este un soft care în secunda în care agresorul s-a apropiat de victimă în centrul Poliţiei ţi-a venit semnalul de alarmă şi victima va fi protejată de unitatea de Poliţie”.

”Ordinul de protecţie este unul, este o hotărâre, practic, în care i se spune respectivului: nu ai voie să te apropii de victimă, ăsta este perimetrul, astea-s condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti. Monitorizarea electronică, acea brăţară pe care o ataşezi, este mijlocul prin care instituţia statului, respectiv Poliţia Română, poate să constate dacă s-a încălcat perimetrul”, a mai explicat Gorghiu.

Ea a menţionat că la 1 octombrie toate judeţele din ţară avea astfel de brăţări, termenul iniţial fiind devansat.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.