Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre care prevede creşterea etapizată a numărului de grefieri din instanţe până când se va ajunge la un raport de 1,5 grefier per judecător.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul de hotărâre pus în transparenţă decizională pe site-ul MJ poate fi consultat AICI.

Nota de fundamentare a proiectului poate fi accesată AICI

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

După o analiză preliminară, care a avut la bază date furnizate de către conducerile instanţelor, grupul de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi ai CSM, a fost trasă concluzia că este necesară suplimentarea posturilor de grefier, astfel încât să se asigure un raport grefier/judecător care să permită realizarea un act de justiţie într-un termen rezonabil şi de calitate, inclusiv prin raportare la standardele din sistemele statelor membre ale Uniunii Europene.

„În Raportul Băncii Mondiale din anul 2013 privind analiza funcţională a sectorului justiţiei din România, s-a reţinut faptul că numărul personalului auxiliar din sistemul judiciar este mult mai scăzut decât mediile pe plan european, raportul posturilor de grefier la posturile de judecător fiind la nivel european, în anul 2010, de 2 posturi de grefier la un post de judecător”, arată nota de fundamentare a proiectului pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei.

Astfel, având în vedere aceste recomandări, cât şi posibilităţile reduse de finanţare ale sistemului judiciar, acest grup de lucru a propus luarea în considerare a suplimentării posturilor de grefieri pentru şedinţele de judecată pentru a obţine un raport grefier/judecător de 1,5.
 
Conform Ministerului Justiţiei, rezultă un necesar suplimentar de 2.370 de posturi de grefieri din care 596 la Curţile de apel, 898 la Tribunale şi 876 la Judecătorii. Prin urmare, grupul de lucru a luat în considerare o suplimentare etapizată, prin aplicarea unor criterii complementare, respectiv volum de activitate şi încărcătură puncte de complexitate/grefier, potrivit explicaţiilor oferite în nota de fundamentare.
 
„Ţinând cont de posibilităţile de finanţare, dar şi de cele privind ocuparea posturilor de grefier, respectiv de durata procedurilor de ocupare, care implică şi aspecte privind baza de selecţie a acestei categorii profesionale (în prezent existând deja un număr de 162 de posturi de grefier vacante), propunem suplimentarea la acest moment cu un procent de aproximativ 10% din necesarul total identificat, respectiv 200 de posturi de grefier pentru care să poată fi obţinută şi finanţarea corespunzătoare”, conform sursei citate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.