Ministerul Justiţiei ar urma să anunţe, marţi, rezultatele procedurii pentru desemnarea procurorului general şi a procurorilor şefi de la DIICOT şi DNA. Propunerile vor fi transmise Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului. Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu face o declaraţie de presă la ora 10:20.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Justiţiei a demarat, în 2 decembrie 2019, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcţiilor vacanţe de conducere, respectiv: Procuror  general al  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Procuror şef  al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Selecţia s-a făcut în condiţiile prevăzute de Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. 

Pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au fost admişi la interviu Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache, Răzvan Horaţiu Radu. Aceştia au susţinut interviul, în perioada 14 - 15 ianuarie. 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, după interviuri, că toţi candidaţii au demonstrat profesionalism şi valoare şi că urmează deliberarea cu privire la tipul de lider necesar, în funcţie de ceea ce s-a întâmplat, bine sau rău, în ultimii 10-15 ani în Ministerul Public şi ceea ce e de făcut în următorii trei ani.

”Respect pentru toţi candidaţii! Au demonstrat profesionalism şi valoare atât la interviu, cât şi la lucrările scrise. Parchetele şi justiţia au nevoie în continuare de ei în prima linie, dincolo de rezultatul selecţiei. Sper ca cei care nu vor fi propuşi pentru numire, să nu uite cele de mai sus. Acum, după ce s-a lămurit că toţi îşi cunosc meseria de procuror şi au vocaţia de lider, urmează, mai întâi, deliberarea cu privire la ce tip de lider este nevoie, în funcţie de ceea ce s-a întâmplat, bine sau rău, în ultimii 10-15 ani în Ministerul Public şi ceea ce este de făcut în următorii 3 ani şi mai bine în Ministerul Public”, a scris Predoiu pe Facebook.

La şefia DNA aspiră cinci candidaţi, printre care şi actualul şef Călin Nistor, dar şi Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu şi Ionuţ Botnaru. Aceştia au susţinut joi interviurile. 

Pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au susţinut interviul Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea, Daniel Horodniceanu.

Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina de internet a acestuia, la data de 21.01.2020.

Propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii.

Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerile Preşedintelui României, în vederea numirii în funcţiile de conducere.

Încă din 15 noiembrie, Asociaţia ”Forumul Judecătorilor din România” şi Asociaţia ”Iniţiativa Pentru Justiţie” au cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să nu demareze procedurile privind numirea procurorilor şefi înainte ca legislaţia să fie pusă în acord cu recomandările MCV, GRECO, Comisiei de la Veneţia şi Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.