Ministerul Justiţiei anunţă, joi seară, îmbunătăţirea cadrului normativ privind cooperarea judiciară internaţională prin modificări ale prevederilor referitoare la mandatul european de arestare şi la extrădare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În data de 16 noiembrie 2022, Preşedintele României a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Prin acest proiect, Ministerul Justiţiei a urmărit, în primul rând, eficientizarea cooperării judiciare, ca urmare a unor situaţii constatate în practică, precum şi facilitarea activităţii tuturor autorităţilor implicate”, a transmis, joi seară, MInisterul Justiţiei.  

Sursa citată a precizat că proiectul modifică anumite dispoziţii legale în materia mandatului european de arestare, în scopul armonizării cu legislaţia UE.  

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”De asemenea, se aduc modificări ale unor dispoziţii în materia extrădării, pentru a fi puse în acord cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale, care a constatat neconstituţionalitatea unor texte din Legea nr. 302/2004 (Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 359 pronunţată în şedinţa din 26 mai 2022)”, a mai transmis sursa citată.  

Totodată, a fost avută în vedere crearea unor proceduri de revizuire a hotărârii pronunţate în materia extrădării, în cazul în care Curtea Europeană a drepturilor omului constată o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale în procedura de extrădare. 

”În plus, luând în considerare contextul actual, în care numărul de refugiaţi care au intrat pe teritoriul României a crescut semnificativ, crescând totodată şi numărul de cereri de acordare a protecţiei internaţionale, au fost modificate şi completate dispoziţiile legale care reglementează situaţia solicitanţilor de azil şi beneficiarilor statutului de refugiat sau ai protecţiei subsidiare în România în procedura extrădării”, a mai precizat Ministerul Justiţiei.  
 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.