Termenul de depunere a dosarelor pentru posturile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie expiră luni, la ora 12:00. Lista procurorilor participanţi la selecţie care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi programarea interviurilor vor fi publicate pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, până la data de 10 februarie. Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a anunţat deja că intenţionează să candideze pentru un nou mandat.
Ministerul Justiţiei a lansat în 27 decembrie 2022 selecţia procurorilor în vederea formulării către preşedintele Klaus Iohannis a propunerilor de numire pentru ocuparea funcţiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), funcţie vacantă începând cu data de 21.02.2023, şi de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), funcţie vacantă începând cu data de 21.02.2023.
Conform calendarului anunţat de Ministerul Justiţiei, procurorii pot depune cereri de înscriere, care trebuie să cuprindă precizarea funcţiei de conducere pentru care se depune candidatura, până la data de 06.02.2023, ora 12.00, la Direcţia resurse umane din cadrul Ministerului Justiţiei din Bucureşti.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
După verificarea participanţilor la selecţie sub aspectul îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 144 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 303/2022 şi al depunerii înscrisurilor prevăzute la art. 145 alin. (3) din acelaşi act normativ, lista procurorilor participanţi la selecţie care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi programarea interviurilor se vor publica pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, până la data de 10.02.2023.
În perioada 20.02.2023 – 23.02.2023, procurorii participanţi la selecţie vor susţine, în faţa ministrului justiţiei şi a comisiei de interviu, la sediul Ministerului Justiţiei din Bucureşti, un interviu constând în:
1.susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care candidează;
2.verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare ale candidatului;
3.evaluarea aspectelor legate de modul în care candidatul se raportează la valorile profesiei şi ale funcţiei pentru care candidează.
Rezultatele selecţiei vor fi publicate pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, la data de 27.02.2023. Propunerile motivate ale ministrului justiţiei vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a CSM, la aceeaşi dată, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia.
PROCEDURA LA CSM
- Emiterea, de către Secţia pentru procurori a CSM, în termen de cel mult 30 zile de la primirea solicitării ministrului justiţiei, a avizului consultativ motivat privind numirea în funcţiile de conducere vacante şi transmiterea avizului consultativ motivat către ministrul justiţiei.Neemiterea avizului în termenul menţionat nu împiedică continuarea procedurii.Avizul negativ poate fi motivat doar pe baza aspectelor privind cariera procurorului sau a celor privind modul de susţinere a interviului în faţaSecţiei pentru procurori;
- În cazul emiterii unui aviz consultativ pozitiv al Secţiei pentru procurori a CSM ori la expirarea termenului de cel mult 30 zile prevăzut la art. 147 alin. (3) din Legea nr. 303/2022, continuarea procedurii de numire prin transmiterea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de conducere, însoţită de toate documentele relevante;
- În cazul emiterii unui aviz consultativ negativ al Secţiei pentru procurori a CSM, organizarea de către ministrul justiţiei a unui nou interviu exclusiv cu candidatul care a primit aviz negativ, în condiţiile art. 146 din Legea nr. 303/2022, care se aplică în mod corespunzător, interviu în cadrul căruia sunt avute în vedere şi aspectele reţinute în avizul negativ al Secţiei pentru procurori a CSM. Data şi locul interviului se anunţă public cu cel puţin 5 zile înainte de susţinerea acestuia. În urma interviului, ministrul justiţiei poate continua procedura prin transmiterea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de conducere, însoţită de toate documentele relevante, sau retrage propunerea, urmând a declanşa o nouă procedură de selecţie în maximum 60 de zile de la retragerea propunerii.
PROCEDURA ÎN FAŢA PREŞEDINTELUI
Preşedintele României poate refuza, motivat, numirea în funcţiile de conducere vacante, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului. Decretul Preşedintelui României de numire în funcţie sau refuzul motivat al acestuia se emite în maximum 60 de zile de la data transmiterii propunerii de către ministrul justiţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.