Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat, miercuri, la interviul de la Ministerul Justiţiei, că înainte de 1989 a fost un procuror tânăr, la început de carieră, şi încerca să îşi dea seama cu se ocupă instituţia din care făcea parte. El a mai spus că a respectat cadrul legal din acea perioadă, dar, raportat la standardele europene, acel cadru nu avea standarde.
Lazăr a fost întrebat, miercuri, la audierea pentru postul de procuror general, de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre trecutul său profesional şi acuzaţiile apărute recent în spaţiul public.
“Atât eu, cât şi dumneavoastră, am exercitat înainte de ’89 funcţia de procuror, dar eram la început de carieră, eram foarte tineri şi încercam să ne dăm seama cu ce se ocupă instituţia. Ei bine, în mod cert, nişte procurori tineri nu făceau decât să respecte cadrul legal. Cadrul legal din vremea aceea suportă, cum am spus şi ieri în declaraţia publică, nişte analize sub aspectul standardului etic, cum era cadrul legal făcut. Noi am respectat o lege care acum la standardele europene este vizibil că alea nu aveau standarde. Pentru aceia eu am şi exprimat scuze public în numele instituţiei care a făcut, a încercat acele practici şi regretele mele personale pentru că nişte oameni care au fost şi sunt oameni de onoare şi model pentru cum ar trebui să fie cineva să spună public adevărul şi de aceea poate că eu am învăţat ceva, şi spun public adevărul chiar dacă deranjează pe cineva”, a spus Augustin Lazăr.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Tudorel Toader a menţionat apoi că poate aceste scuze ar trebuie să fie în nume personal şi nu în numele instituţiei şi l-a întrebat pe procurorul general când a intrat în procuratură.
“La 1 martie 1982 şi am devenit procuror stagiar până când mi-am dat examenul de capacitate, doi ani am fost procuror stagiar. Apoi am fost procuror definitiv”, a răspuns Augustin Lazăr.
Ministrul Justiţiei a mai punctat că el a făcut parte din comisii de liberări condiţionate şi că în trecutul său profesional se poate uita oricine.
“Şi în al meu”, a afirmat Lazăr.
Toader a continuat spunând că, din nefericire pentru actualul procuror general, i- fost răscolit trecutul şi au fost găsite anumite pasaje, dar Augustin Lazăr a punctat: “Eu zic că din fericire, că trebuie să ştie tot, că eu sunt transparent”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.