Procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat că lucrurile gen „cucuvele mov” şi „şefi de la CIA” sunt ridicole, iar declaraţiile serioase sunt că DNA este atacată pentru că şi-a permis să deranjeze inculpaţi, precizând că atacurile la adresa sistemului judiciar au continuat deşi a făcut anul trecut peste 14 sesizări la Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la afirmaţiile tendenţioase, denigratoare, mincinoase, uneori chiar ridicole ale inculpaţilor pe care procurorii anticorupţie i-au cercetat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Să lăsăm lucrurile ridicole, gen cucuvele mov, alte culori şi şefi de la CIA, să trecem la declaraţii serioase. În primul rând, nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar, un inculpat fugar care are mai multe dosare, o parte dintre ele sunt în instrumentare la DNA, o parte dintre ele sunt deja trimise în judecată, un inculpat fugar faţă de care am făcut demersuri încă din cursul anului trecut. Sper să vă amintiţi, încă din aprilie, de la tribuna Parlamentului, a acuzat DNA şi a făcut atacuri la adresa sistemului judiciar prin afirmaţii denigratoare şi tendenţioase. Ca atare, nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar şi nu doresc să intru în dialog cu acesta”, a spus Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea de la Ministerul Justiţiei.

Kovesi a spus că atacurile din ultima perioada la adresa sistemului de justiţie sunt făcute de inculpaţi care sunt cercetati în dosarele DNA, de inculpaţi care sunt trimişi în judecata sau chiar condamnaţi ori de persoane care îi susţin pe aceştia. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Aceste atacuri sunt făcute datorită faptului că DNA şi a permis să deranjeze inculpaţii. Am observat în ultima perioadă că, deşi am făcut mai multe demersuri instituţionale, aceste atacuri au continuat. Doar la sfârşitul anului trecut am făcut peste 14 sesizări la Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la afirmaţiile tendenţioase, denigratoare, mincinoase, uneori chiar ridicole ale inculpaţilor pe care i-am cercetat. Am sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru 12 emisiuni şi chiar în cursul zilei de astăzi am reluat dialogul instituţional cu CSM şi cu privire la afirmaţiile care au apărut în cursul lunii decembrie în spaţiul public din partea mai multor persoane cercetate de DNA am sesizat CSM. Practic, răspunsul meu la aceste afirmaţii îl veţi găsi în acea sesizare pe care o voi face publică în momentul în care voi ajunge la birou”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a spus că a venit la Ministerul Justiţiei cu un biblioraft de documente, care conţine toate documentele instituţionale pe care le-a făcut cu privire la aceste afirmaţii.

"Am trimis şi în atenţia procurorului general, am trimis şi ministrului Justiţiei, o parte dintre aceste afirmaţii mincinoase au fost deja verificate în cadrul unui dosar penal şi s-a dat şi o soluţie de clasare”, a precizat Kovesi.

Procurorul-şef a DNA a spus că a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la afirmaţiile apărute în spaţiul public în ultima lună, pe care le-a catalogat drept "neadevărate, neîntemeiate, tendenţioase şi ridicole".

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a deschis, în 4 ianuarie, dosar penal după înregistrarea audio prezentată de Sebastian Ghiţă în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le primea din dosare aflate în curs de soluţionare.

Procurorii PICCJ s-au autosesizat în acest caz, după informaţiile publicate în mass-media privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, în urma înregistrării care a fost făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă şi în care este redat un dialog între fostul preşedinte Traian Băsescu şi o altă persoană cu care discuta despre informaţii pe care le-ar fi primit legat de dosare aflate în curs de soluţionare.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, în 6 ianuarie, că înregistrările difuzate de postul de televiziune al fostul deputat Sebastian Ghiţă sunt prezentate într-o manieră “destul de tendenţioase”, într-o anumită formă, sugerând procurorilor ceea ce ar trebui să facă.

Augustin Lazăr a precizat că cercetările în dosarul deschis de PICCJ trebuie să fie obiective, iar în acesta vor fi audiate mai multe persoane şi vor fi ridicate înregistrările.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a avut, de la dispariţia sa, în 21 decembrie 2016, mai multe apariţii la postul de televiziune pe care îl controlează, în care aduce mai multe acuzaţii la adresa procurorului-şef al DNA.

Într-una dintre înregistrări, Sebastian Ghiţă  susţine că fostul premier Victor Ponta ar fi fost santajat de către generalul SRI Florian Coldea pentru a o propune pe Laura Codruţa Kovesi la conducerea DNA, ameninţându-l că îi va anula vizita în SUA în apropierea alegerilor prezidenţiale, "iar asta îl va distruge".

"V-am menţionat de la bun început despre întâlnirile cu Laura Codruţa Kovesi la vilele SRI - K2, K4 şi T14, la care au mai participat în anumite momente domnul Florian Coldea şi şefii staţiei CIA din Bucureşti. Bănuiesc că v-aţi întrebat cum am ajuns eu la aceste întâlniri. Persoane de rang înalt din SRI mi l-au prezentat pe Florian Coldea în 2008. Eram tineri, aveam copii mici şi am legat o relaţie de prietenie", a spus Ghiţă, susţinând că timp de şapte ani copiii lui şi ai lui Florian Coldea au crescut împreună. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 5 ianuarie, emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă, înlocuind controlul judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. 

Sebastian Ghiţă a fost dat din 5 ianuarie în urmărire naţională, iar în 6 ianuarie procurorii DNA au cerut instanţei supreme să emită pe numele fostului deputat un mandat de european de arestare şi să fie dat în urmărire internaţională, după ce Poliţia Judeţeană Prahova a anunţat că acesta nu a fost găsit în ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.