Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, va fi audiat, pe 5 ianuarie, ca martor în dosarul Turceni-Rovinari, au decis, vineri, judecătorii instanţei supreme. La termenul de vineri au fost audiaţi mai mulţi colaboratori ai cabinetului de avocatură al lui Dan Şova, care au declarat că nu au lucrat niciodată cu fostul premier, deşi acesta avea un birou la firma lui Şova.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, vineri, ca Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, să fie audiat, în 5 ianuarie, alături de alţi cinci martori, în dosarul Turceni-Rovinari, în care fostul premier este acuzat că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" peste 180 de mii de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.
La termenul de vineri a fost audiat martorul Eugen Pop, avocat în Baroul Bucureşti, fost colaborator al firmei lui Dan Şova.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Mi-am desfăşurat activitatea în societatea «Şova şi Asociaţii» până în 2013, iniţial am fost colaborator, apoi asociat. Deşi societatea şi-a schimbat de mai multe ori denumirea, în fapt a fost vorba de aceeaşi entitate juridică. După ce Dan Şova a devenit senator, părţile de interes ale acestuia au fost distribuite, moment în care eu am dobândit 5 la sută. Societatea si-a schimbat denumirea în «Panait, Pop şi Asociaţii». Ulterior acestui moment, Dan Şova a continuat să aibă amenajat la sediul societăţii un birou. La început, trecea mai des. După ce sediul s-a mutat pe Strada Catedrei, fac menţiunea că Dan Şova nu a mai avut un birou", a spus Eugen Pop.
Avocatul a adăugat că, după schimbarea denumirii societăţii, Şova a continuat să vină la sediu pentru a discuta despre datoriile firmei sau neplata onorariilor.
"După momentul redistribuirii părţilor societăţii si schimbării denumirii, Şova venea la sediu pentru a se întâlni cu Ciurcu Simona, dar si cu restul avocaţilor în cazul în care aveam probleme punctuale. Deşi deţineam cinci din părţile de interes, nu eu eram şeful lui Ciurcu, relaţia dintre noi era inversată pentru că aceasta ducea la îndeplinire ce discuta cu Şova Dan şi Cernov Radu, motivându-şi acţiunile prin aceea că aşa a spus Dan sau aşa a spus Radu. Spre exemplu, printre problemele ce au fost discutate în prezenţa lui Şova au fost cele legate de datoriile societăţii, de neplata onorariilor. Îmi aduc, de asemenea, aminte că în luna decembrie, în perioada în care funcţiona Societatea Civilă «Panait şi Asociaţii» şi trebuia să se facă împărţirea onorariilor, Ciurcu Simona a refuzat să facă acest lucru, motivând că nu există resurse şi să ne adresăm lui Şova", a declarat Eugen Pop.
El a explicat că, în relaţia cu MFA Mizil nu a colaborat cu vreun avocat specializat în penal.
"În general, ne plângeam mereu că nu avem suficienţi colaboratori", a spus Pop.
Judecătorul l-a întrebat pe martor dacă ştie ceva despre convenţia dintre firma lui Şova şi Victor Ponta.
"La acel moment nu ştiam nimic. Ce îmi aduc aminte este că, la un moment dat, se acreditase ideea că îl vom avea coleg pe Victor Ponta. Ştiam că în biroul lui Radu Cernov se amplasase o măsuţă, un birou modest, iar pe peretele din spate era o poză cu Victor Ponta", a răspuns martorul.
Eugen Pop a adăugat că nu a lucrat cu Victor Ponta în niciun dosar, singurul său colaborator fiind Bogdan Iacob.
"O asemenea cooperare nu a existat nici în alte dosare penale sau civile", a mai spus Pop.
A urmat la audiere Nicoleta Popa, avocată la societatea lui Şova din mai 2005 până în iulie 2009.
"Eu, personal, nu am colaborat vreodată cu Victor Ponta. Din discuţiile cu colegii mei am înţeles că exista un contract de colaborare cu Victor Ponta. Ponta a figurat şi pe site-ul SCA «Şova şi Asociaţii», în calitate de colaborator al societăţii de avocatură", a spus Popa.
La rândul său, Marius Eduard Constantin, avocat stagiar la societatea lui Dan Şova, în 2009, a declarat în faţa instanţei că nu îşi aduce aminte să fi colaborat cu vreun avocat din afara firmei. Constantin a prestat servicii pentru MFA Mizil.
"Coordonator era avocatul Iacob Mihai Bogdan. Nu-mi aduc aminte să fi colaborat cu un avocat din afara societăţii. Pentru MFA Mizil nu îmi amintesc să fi fost nevoie de un specialist în penal. Personal, nu am colaborat cu Victor Ponta. Ştiam că e colaborator al societăţii noastre de avocaţi, dar nu ştiam în ce formă juridică. Personal, nu l-am văzut, dar avea un birou amenajat lângă biroul lui Şova", a mai spus martorul.
Judecătorii instanţei supreme au anunţat că următorul termen al procesului va fi pe 5 ianuarie, când vor fi audiaţi alţi şase martori, printre care şi Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta.
Herţanu este urmărit penal pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi deturnare de fonduri europene în cadrul contractului încheiat cu SC Hidro Prahova pentru extinderea canalizării din oraşul Comarnic, din judeţul Prahova. În acest dosar a fost audiat, în 3 decembrie, ca martor, şi fostul premier Victor Ponta.
În 18 februarie 2015, Iulian Herţanu a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, iar în 23 aprilie 2015 cumnatul fostului premier a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme. Ulterior, el a fost pus sub control judiciar.
În dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 17 septembrie 2015, pe fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).
Ancheta în acest dosar a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului.
Procurorii îl acuză pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.
Victor Ponta este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Laurenţiu-Dan Ciurel este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea şi Laurenţiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de abuz în serviciu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...