Judecătorii instanţei supreme arată că fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului Elena Udrea a pretins bani pentru sine şi pentru PDL Bucureşti, că a participat la şedinţele în care s-a discutat implicarea ministerului în Gala Bute şi că persoane cu funcţii importante s-au pretat la acţiuni care au adus prejudicii ministerului Dezvoltării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Probele administrate au dovedit faptul că inculpata Udrea Elena Gabriela, în condiţiile în care funcţionarii din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului i-au adus la cunoştinţă că nu pot achita integral suma menţionată în contractul de servicii nr.232/24.06.2011 întrucât nu au fost recepţionate în totalitate serviciile contractate, iar reprezentanţii BRD făceau presiuni asupra ministerului pentru a achita întreaga suma, invocând adresa nr.50075/29 iunie 2011 emisă de minister, a identificat o altă soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii, respectiv că o parte din sumele de bani pe care le plătea martorul Gărdean Adrian, reprezentând procentul de 10% din sumele încasate de S.C. Termogaz Company S.A. să fie transferate către Obreja Rudel, sub forma unui contract de publicitate încheiat cu societatea acestuia, S.C. Europlus Computers SRL, în valoare de 3.000.000 lei”, se arată în motivarea instanţei.

De asemenea, probele administrate (...) ”au dovedit fără echivoc că sumele de bani provenite din săvârşirea infracţiunilor de corupţie au ajuns în patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela şi al Organizaţiei PDL Bucureşti, prin remiteri în numerar sau plata contravalorii unor servicii prestate în favoarea acestora”, se mai arată în documentul instanţei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Judecătorii mai arată că Elena Udrea a participat la mai multe şedinţe în care s-a discutat despre implicarea ministerului în campania de promovare a Galei Bute, s-a implicat în achiziţia de servicii, chiar dacă Udrea a negat acest lucru.

”Contrar susţinerilor sale, inculpata Udrea Elena Gabriela a participat la o parte din şedinţele în care s-au dezbătut problemele legate de implicarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în evenimentul sportiv din luna iulie 2011, exprimându-şi personal dorinţa de a participa la unele şedinţe, a cerut funcţionarilor din minister să identifice soluţii care să facă posibilă implicarea ministerului în eveniment, a insistat ca funcţionarii să se întâlnească cu Obreja Rudel, a fost informată permanent de evoluţia procesului de achiziţie a serviciilor de promovare, de impedimentele pe care funcţionarii implicaţi le întâmpinau din partea inculpatului Obreja Rudel, a coordonat, direct sau indirect, întreaga procedură de achiziţie a serviciilor de promovare desfăşurată cu încălcarea normelor legale”, se mai arată în motivare.

Judecătorii mai arată că în acest dosar ”infracţiunile comise sunt de o gravitate sporită având în vedere că persoane deţinând funcţii publice importante la cel mai înalt nivel - ministru, director general al Companiei Naţionale de Investiţii, secretar general al ministerului sau consilier personal al ministrului s-au implicat în mecanisme infracţionale pentru favorizarea anumitor operatori economici dispuşi la rândul lor să „restituie” un procent din sumele încasate, cu consecinţă atingerii semnificative a principiului liberei concurente şi însuşirii, fără drept, a unor importante sume de bani folosite de inculpata Udrea Elena Gabriela în interesul său personal sau al Organizaţiei PDL Bucureşti”, se mai arată în document.

Magistraţii arată că este neechivoc faptul că pe parcursul procedurii de achiziţie a serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentului sportiv desfăşurat în 9 iulie 2011 au fost încălcate mai multe dispoziţii legale referitoare la încheierea contractelor de achiziţie publică. Ei arată că cei judecaţi în dosar au folosit adevărate scheme infracţionale.

”Nu este lipsită de relevanţă nici modalitatea de săvârşire a infracţiunilor, schemele infracţionale gândite şi puse în practică de inculpaţi pentru a intra în posesia sumelor de bani plătite de agenţii economici cu titlu de mită, creându-se aparenţa unor operaţiuni legale.(...) De asemenea, sumele de bani primite cu titlu de mită de inculpata Udrea Elena Gabriela în modalităţile descrise au un cuantum deosebit de ridicat, iar prejudiciul produs în dauna Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, ca urmare a achitării contravalorii serviciilor de promovare a României cu ocazia evenimentului sportiv din luna iulie 2011 de la bugetul de stat, este semnificativ”, se mai arată în motivare.

Cu referire la geanta cu 900.000 de euro primită de Udrea de la secretarul ministerului, judecătorii consideră că ”martora Mocanu Mariana nu infirmă că la 6 octombrie 2011 inculpatul Nastasia Gheorghe a venit în cabinetul ministrului Udrea Elena Gabriel, precum şi faptul că nu şi-a capacitat atenţia asupra împrejurării dacă inculpatul avea asupra sa o geantă, deoarece Nastasia Gheorghe era secretarul general al ministerului, venea frecvent la cabinetul ministrului şi era şeful său”.

În plus, judecătorii îi reproşează Elenei Udrea că nu a exercitat un control al legalităţii activităţii funcţionarilor implicaţi în procedura achiziţiei serviciilor de promovare a României, ”ci, dimpotrivă, i-a determinat pe aceştia să identifice soluţii pentru implicarea ministerului în evenimentul sportiv „Campion pentru România” cu încălcarea legislaţiei care reglementează domeniul achiziţiilor publice, inculpata coordonând, direct sau indirect, întreaga procedura de atribuire a contractului desfăşurată cu încălcarea dispoziţiilor OUG nr.34/2006” şi că acesta se face vinovată de abuz în serviciu şi a încălcat legisdlatia primară, în formulă modificată de Curtea Constituţională.

”Înalta Curte constată că atribuţiile de serviciu încălcate de inculpata Udrea Elena Gabriela, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi care determina reţinerea săvârşirii de către aceasta a infracţiunii de abuz în serviciu, sunt expres reglementate prin Legea nr.90/2001, în acord cu prevederile Deciziei Curţii Constituţionale a României nr.405 din 15 iunie 2016”, se mai arată în document.

În martie 2017, instanţa supremă a condamnat-o, în dosarul “Gala Bute”, pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiind achitată pentru tentativa de folosire de declaraţii false sau incomplete. Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, Gheorghe Nastasia a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, iar Ana Maria Topoliceanu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul mnistru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.

Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungua primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.

Instanţa a mai dispus condamnarea omului de afaceri Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box. În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au susţinut că Elena Udrea a avut cea mai importantă contribuţie la săvârşirea acestor fapte şi la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja pentru a identifica soluţii în cazul încheierii contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.