Inspecţia Judiciară spune că a avut un protocol care nu mai este în vigoare de la începutul anului 2017, iar din 28 martie au fost începute procedurile de declasificare. Inspecţia Judiciară susţine că, fiind clasificat, nu poate discuta despre conţinutul protocolului, dar dă asigurări că "niciuna dintre atribuţiile sale nu a format obiectul vreunui protocol cu vreo instituţie publică şi nu a existat vreun raport sau document care să fie transmis unei instituţii în baza unui protocol".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Inspecţia Judiciară face precizări după ce plenul CSM a cerut miercuri instituţiilor judiciare care au încheiat protocoale de cooperare cu serviciile de informaţii să le declasifice.

Referitor la declaraţiile vicepreşedintelui CSM, Codruţ Olaru, Inspecţia Judiciară îl contrazice şi susţine că începând cu anul 2017 nu are nici un protocol în vigoare cu vreun serviciu de intelligence”. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, Inspecţia Judiciară susţine că de la data înfiinţării instituţiei, în anul 2012, şi-a desfăşurat activitatea exclusiv în baza legii.  

"De la începutul anului 2017, nu există niciun protocol, iar orice protocoale ar fi fost sau nu încheiate au fost exclusiv în baza legii. Inspecţia Judiciară a avut un protocol care nu mai este în vigoare de la începutul anului 2017, iar din 28 martie au fost demarate procedurile de declasificare. În prezent, documentul este clasificat, deci nu îşi mai produce efectele; în consecinţă, nu putem discuta nimic despre conţinutul său. Ce putem să facem este să discutăm despre ceea ce nu formează obiectul protocolului şi credem că este la fel de important”, mai spune sursa citată.

Inspecţia Judiciară dă "asigurări ferme" că niciuna dintre atribuţiile sale nu a format obiectul vreunui protocol cu vreo instituţie: "Niciuna dintre atribuţiile Inspecţiei Judiciare nu a format obiectul vreunui protocol, conţinând sau nu informaţii clasificate, cu nicio instituţie publică. Nicio rezoluţie, raport sau alt document emis de Inspecţia Judiciară nu a fost comunicat vreunei entităţi în baza vreunui protocol. Verificările Inspecţiei Judiciare au fost efectuate exclusiv în cazurile şi cu respectarea procedurii prevăzute de lege, prin inspectorii judiciari şi niciodată prin sau cu suportul altor persoane din afara instituţiei, acestea neavând acces la niciuna dintre verificările efectuate".

În şedinţa de miercuri a CSM, Codruţ Olaru a spus că au comunicat că au existat şi există sau au denunţat prorocoale cu SRI Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspecţia Judiciară.

De asemenea, Olaru a spus că Inspeţia Judiciară a comunicat datele solicitate de CSM şi a transmis că a demarat procedurile de declasificare a protocolului cu SRI, în 28 martie. “Inspecţia a comunicat datele pe care le-am solicitat. Ca să fim oneşti până la capat, Inspecţia Judiciară chiar a precizat în adresă că a demarat, începând cu data de 28 martie, procedura de declasificare a acelui protocol. Deci, nu se pune problema de alte nuanţe în raport cu Inspecţia Judiciară. Ca să stabilim foarte, foarte clar. Nu trebuie prioritizate lucrurile, să îl evaluam întâi pe al unuia şi apoi pe al altuia. Cred că ar fi benefic să le evaluam global, începând, aşa cum corect spuneţi, cu cel pe care noi l-am incheiat, noi CSM l-am incheiat, în anul 2012, si pe care l-am denuntat, asa cum am spus mai devreme, în anul 2017. Nu plec de la o prezumţie de obiectivate în raport de Inspecţia Judiciară”, a mai spus Codruţ Olaru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.