Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei (ICCJ) au decis, luni, să păstreze probele obţinute cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii (SRI) dintr-un dosar al DNA, decizie ce poate fi invocată ca precedent de anchetatori.
Hotărârea instanţei supreme este definitivă.
În urmă cu câteva zile, avocaţii Veronicăi Slăvilă, o apropiată a clanului Cămătarilor, acuzată că a cerut bani pentru a "aranja" eliberarea unor interlopi din arest, au cerut înlăturarea interceptărilor SRI din dosarul acesteia, aflat la ICCJ în cameră preliminară.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Conform procurorilor DNA, în perioada martie 2013 – august 2014, Veronica Slăvilă, în mod direct sau indirect, a cerut mai multe sume de bani de la mai multe persoane, creându-le acestora impresia că ar avea influenţă - personal sau prin intermediari - asupra unor magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti, respectiv Curţii de Apel Bucureşti.
În lunile iulie şi august 2014, femeia a cerut şi a primit, în două tranşe, în mod indirect, prin intermediul unui avocat, suma de 40.000 de euro de la Licuţă Udilă. În schimb, Slăvilă a promis că va interveni printr-o altă persoană, pe lângă un judecător din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în sensul înlocuirii măsurii arestului preventiv, dispusă de Tribunalul Bucureşti faţă de o rudă a acestuia din urmă, cu o altă măsură preventivă.
Curtea Constituţională a decis, în 16 februarie 2016, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.
Curtea a precizat, în motivare, că hotărârea se aplică şi dosarelor aflate pe rolul instanţelor.
Astfel, s-a născut o adevărată controversă privind păstrarea interceptărilor SRI în dosarele în curs de judecată. Unele voci susţin că acestea ar trebui îndepărtate automat, în totalitate, în timp ce altele susţin că sunt probe obţinute legal, pe baza legii în vigoare la momentul respectiv, şi numai judecătorii urmează să decidă în privinţa păstrării sau eliminării acestora de la dosar.
Şi Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 11 martie, să păstreze interceptările efectuate cu ajutorul SRI în dosarul lui Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte. Şi acest dosar, instrumentat tot de DNA, se află în cameră preliminară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.