La sfârşitul anului 2016 existau aproape 600.000 de dosare cu autor necunoscut, o treime din cauzele de soluţionat, dintre care 542 pentru infracţiuni de omor, se arată în bilanţul Ministerului Public. Cele mai multe cauze cu autor necunoscut se află la DIICOT (aproape 1.800) şi la parchetele de pe lângă curţile de apel Bucureşti, Oradea, Iaşi, Braşov, Timişoara şi Alba Iulia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La sfârşitul anului 2016, în evidenţa parchetelor au rămas nesoluţionate un număr de 588.986 cauze cu autor necunoscut, reprezentând 33,2 la sută din totalul cauzelor de soluţionat, dintre care 542 sunt pentru infracţiuni de omor (503 în 2015).

"Cele mai numeroase cauze la urmărirea penală proprie din totalul cauzelor cu autor necunoscut se află la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (1.794) şi la parchetele de pe lângă următoarele curţi de apel: Bucureşti - 255, Oradea - 236, Iaşi - 108, Braşov - 85, Timişoara - 74, Alba Iulia - 67”, se arată în bilanţul Ministerului Public pe 2016.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie remarcă numărul mare al violenţelor înregistrate în familie. Astfel, din totalul celor 1.822 de victime ale violenţei în familiei, 932 au fost minori.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Atrage atenţia numărul mare de infracţiuni grave comise între membrii familiei (omor, viol, loviri sau alte violente şi vătămare corporală), ceea ce impune cu necesitate acţiuni de prevenire din partea autorităţilor şi a organizaţiilor neguvernamentale”, se arată în raportul Ministerului Public.

Infracţiunile de violenţă între soţi au avut ca rezultat 250 de victime, dintre care 50 au fost ucise.

Victime părinţi au fost anul trecut 143 de persoane, dintre care 22 au decedat, părinţii fiind ucişi de propriii copii.

De cealaltă parte, au existat 238 de victime ale părinţilor, din care 181 minori. Anul trecut, 34 de copii, dintre 13 minori, au fost ucişi de părinţii lor. Tot în 2016, 50 de copii (dintre care 44 minori) au fost violaţi de propriii părinţi.

Totodată, în 2016 au fost comise 117 infracţiuni între fraţi şi surori, 30 dintre acestea soldându-se cu decese. Au existat şi nouă violuri între fraţi şi surori, şase dintre victime fiind minori.

Potrivit aceloraşi statistici, anul trecut 702 minori au fost abandonaţi  de familie.

Procurorul general al României Augustin Lazar a spus, pe 7 martie, că, în perioada 2007 - 2016, creşterea totală a infracţiunilor contra persoanei a fost mare, de 27 la sută, ceea ce întăreşte concluzia sporirii continue a gradului de violenţă în societatea românească.

"O altă îngrijorare legată de violenţa în societate o reprezintă creşterea ponderii inculpaţilor minori trimişi în judecată pentru astfel de infracţiuni, în pofida strădaniilor procurorilor de a aplica substitutive penale acestora”, a declarat Augustin Lazăr, la prezentarea raportului de activitate pe 2016 al Ministerului Public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.