Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a anunţat dezlegarea unei chestiuni de drept referitoare la deturnarea unei licitaţii publice, în ceea ce priveşte persoana care pretinde bani pentru a se retrage din procedură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Admite sesizarea formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: Dacă, în cazul infracţiunii de deturnarea licitaţiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării se realizează şi atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică, chiar autorul faptei, respectiv subiectul activ al infracţiunii”, se arată în decizia publicată pe site-ul instanţei supreme.
 
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
ICCJ stabileşte că ”în cazul infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării nu se realizează şi atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică chiar autorul faptei”.
 
Decizia devine obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
 
Secţia penală a Înaltei Curţi a solicitat lămurirea următoarei chestiuni de drept: “Dacă, în cazul infracţiunii de deturnarea licitaţiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul Penal, elementul material constând în modalitatea normativă a «îndepărtării» se realizează şi atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică, chiar autorul faptei, respectiv subiectul activ al infracţiunii”. 
 
Înalta Curte menţionează că articolul 246 Cod penal prevede că fapta de a îndepărta, prin constrângere sau corupere, un participant de la o licitaţie publică ori înţelegerea între participanţi pentru a denatura preţul de adjudecare se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
 
”Problema de drept ridicată era generată de stabilirea împrejurării dacă, în modalitatea normativă a îndepărtării, se include şi conduita de auto-îndepărtare/excludere când însuşi autorul faptei care pretinde o sumă de bani se retrage, fiind astfel favorizat corupătorul”, a explicat ICCJ.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.