Procurorii DIICOT au avut de soluţionat în 2015 peste 22.000 de dosare, iar aproape jumătate dintre cauzele trimise în judecată au vizat fapte de trafic şi consum de droguri, a spus, joi, procurorul-şef al Direcţiei, Daniel Horodniceanu, la bilanţul instituţiei.
Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organziată şi Terorism (DIICOT) a spus că datele statistice relevă creşteri în 2015 faţă de anul anterior, atâta la numărul de cauze înregistrate, cât şi la rechizitorii.
Horodniceanu a subliniat că, în ultimii şase ani, numărul rechizitoriilor şi cauzelor aflate în lucru la procurorii DIICOT a crescut simţitor. În 2015, cei 210 procurori ai DIICOT au avut de soluţionat 22.025 de dosare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Dintre dosarele soluţionate de procurori şi trimise la instanţe, 49,48 la sută au fost rechizitorii în cauze de trafic şi consum de droguri şi 7,27 la sută au vizat grupuri infracţionale organizate.
Numărul achitărilor în cauzele investigate de DIICOT a scăzut cu 13 la sută în 2015 faţă de anul anterior, fiind 121 de inculpaţi cu soluţii de achitare.
Procurorii DIICOT au scos de pe piaţa neagră 1,2 tone de droguri de risc şi de mare risc, a mai spus Horodniceanu.
De asemenea, valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în dosarele instrumentate de DIICOT a fost de 525.868.002 de lei. Anul trecut, pentru prima dată a fost pus sechestru asigurator în jurisdicţii offshore.
Şeful DIICOT a mai arătat că resursele materiale şi umane au rămas neschimbate în ultimii zece ani, motiv pentru care activitatea procurorilor a avut de suferit.
Horodniceanu a subliniat că DIICOT nu dispune de poliţie judiciară, precizând că succesul Direcţiei depinde de poliţie şi de serviicile secrete. El a precizat că DIICOT a primit de la SRI în 2015 peste 500 de note informative.
Daniel Horodniceanu a mai spus că aşteaptă cu îngrijiorare motivarea deciziei Curţii Constituţionale privind interceptarea suspecţilor, în condiţiile în care sprijinul serviciilor este foarte important.
Curtea Constituţională a decis, în 16 februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.
Printre obiectivele DIICOT pentru 2016 sunt: dezvoltarea investigării financiare în vederea confiscării extinse şi speciale şi emiterea unui ordin intern în acest sens; accesul procurorilor la toate bazele de date existente; verificarea cauzelor de urmărire penală, efectuarea unor controale şi continuarea lor.
Şeful DIICOT a mai spus că ar trebui emisă o nouă strategie naţională integrată privind combaterea criminalităţii organizate. El a precizat că în 2016 ar trebui modificată legea de funcţionare a DIICOT, din perspectiva noilor coduri penale.
Horodniceanu a mai spus că, la iniţitiva DIICOT, Ministerul Justiţiei a ajuns la concluzia că este nevoie de schimbarea modului de acţiune al Direcţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.