Procurul general Gabriela Scutea a prezentat, marţi, bilanţul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru anul 2022, explicând că toţi indicatorii atinşi au depins de dinamica resurselor umane. Scutea anunţă deficit de procurori în creştere, unele parchete funcţionând, anul trecut, fără niciun procuror sau cu doar un angajat.
”Factorul decisiv care a influenţat rezultatele activităţii îl reprezintă dinamica de resurse umane. Analiza internă s-a concentrat pe circumscripţiile şi parchetele care nu s-au confruntat cu fluctuaţii critice sau la care deficitul de personal nu este cronic”, a afirmat, marţi, Gabriela Scutea, la prezentarea bilanţului activităţii pentru anul 2022.
Potrivit lui Scutea, gradul de ocupare a posturilor de procuror la 31.12.2022 a fost de 74,19%, faţă de 79,48% la 31.12.2021.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Scăderea cu peste 5% necesită precizarea că Ministerul Public a pierdut din bagajul de experienţă, prin eliberarea din funcţie a procurorilor de la parchete superioare, în cea mai mare parte. 277 de procurori eliberaţi din funcţie reprezintă aproape dublu faţă de 2020 (140) şi +65% faţă de 2021 (168). Raportul net eliberări din funcţie / numiri în funcţie pe totalul intervalului 2020-2022 este 2,07 : 1”, a mai transmis Scutea.
Aceasta a prezentat situaţii din care rezultă ”incapacitatea instituţională”:
- zero procurori la PJ Măcin şi PJ Însurăţei,
- 2 procurori stagiari la PJ Strehaia, fără un procuror definitiv coordonator de stagiu,
- 12 parchete au avut, pe perioade mai scurte sau mai extinse, 1 singur post ocupat
- gradul global de ocupare la PCA Galaţi, de 50,36%.
”Subliniez că resursele interne ale parchetelor s-au activat pentru a asigura continuitatea activităţii, pentru că – spre deosebire de posibilitatea de programare a activităţilor de urmărire penală – activitatea judiciară penală şi civilă este independentă de măsurile de organizare într-un parchet”, a mai transmis Scutea.
Potrivit acesteia, în plus, în privinţa DNA în anul 2022, ”funcţionarea a fost orientată de măsuri care să conducă la îndeplinirea unui jalon în cadrul PNRR, ocuparea a minim 85% din posturile de procuror până în iunie 2023”.
”De la indicatorul 75,38% în ianuarie 2022, în luna decembrie 2022 gradul de ocupare a fost 70,26%. În concret, recrutarea pentru DNA se face de la celelalte parchete, astfel încât şi dinamica resurselor umane în interiorul sistemului produce dezechilibre (prin promovări şi transferuri)”, a mai transmis procurorul general.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.