Minel Prina, fost viceprimar al municipiului Slatina şi mâna dreaptă a edilului Darius Vâlcov, a susţinut, luni, la instanţa supremă, în dosarul în care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, că, după o întâlnire la Bucureşti, Vâlcov le-a spus că fostul preşedinte al PDL Vasile Blaga i-ar fi cerut să încredinţeze unei anumite firme mai multe lucrări publice ale primăriei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
La începutul procesului de la instanţa supremă, Darius Vâlcov, autorul programului de guvernare al PSD şi cel care a făcut evaluarea miniştrilor Cabinetului Grindeanu, a cerut, prin avocat, să părăsească sale de şedinţa deoarece se simte rău, solicitarea fiindu-i admisă de către judecători.
 
A urmat la audieri Minel Prina, fostul viceprimar din Slatina, care a arătat că îşi recunoaşte faptele şi că vrea să aducă o serie de precizări. El a susţinut că, după ce primăria a semnat un contract de reabilitare a străzilor cu firma Tehnologica Radion condusă de Theodor Berna, la şase luni de la începerea lucrărilor, acestea au început să stagneze. “I-am adus la cunoştinţă aceste probleme domnului Vâlcov. Am cerut o întâlnire cu patronul Tehnologica, pe care nu-l ştiam atunci. Reprezentantul Tehnologica Radion mi-a spus că îi pare rău, că a făcut o promisiune şi că nu se poate ţine de ea, dar fără asigurarea mijloacelor tehnice şi umane de către şefi el nu poate să ducă la bun sfârşit acest contract. Am încercat să sensibilizez conducerea Tehnologica şi am cerut colegilor să verifice lucrările. Colegii au dat amenzi, dar acestea erau foarte mici, o picătură într-un ocean”, a arătat Prina.
 
El a continuat şi a relatat că în luna mai 2011 Darius Vâlcov i-a dat numărul de telefon al lui Theodor Berna şi i-a cerut să ia legătură cu patronul Tehnologica Radion, care a fost invitat la Slatina pentru discuţii. “L-am sunat să văd la ce oră ajunge la primărie. I-am relatat problemele. Berna a promis că va rezolva problema. (…) Mi-a zis la plecare că urmează să se întâlnească şi cu primarul Vâlcov, dar nu ştiu dacă s-au întâlnit. După trei săptămâni, am primit un telefon de la Berna, care mi-a cerut să ne vedem. L-am primit în birou după două zile şi înainte de discuţie mi-a înaintat un bilet pe care scria că are o promisiune financiară pentru Darius Vâlcov şi nu poate să-l mai ajute cash şi mă întreba dacă putem să-i dăm o societate prin care să se achite de această promisiune. Am rămas suprins. Atunci am auzit de comisionul de 20 la sută din valoarea lucrărilor. După această întâlnire, m-am văzut cu Andrei Ramba (om de afaceri care deţinea mai multe firme - n.r.) şi i am cerut să ţină el legătură cu Berna. O să regret câte zile voi avea. Nu am primit nicio sumă de bani de la Berna pentru Vâlcov. Lângă primărie nu există un restaurant, aşa cum susţine Berna, în care ne-am fi întâlnit”, a mai arătat fostul viceprimar, care susţinut că nu cunoaşte circuitul financiar al banilor de la Berna către firmele lui Ramba.
 
Fostul viceprimar a admis că s-a întâlnit cu Andrei Ramba şi i-a cerut să deruleze prin intermediul firmelor sale o serie de tranzacţii financiare pentru a "acoperi" comisionul de 20% către Darius Vâlcov. “Recunosc că i-am cerut lui Ramba să se întalnească cu Berna pentru o serie de tranzacţii, ca Vâlcov să obţină comisionul de 20 la sută, faptă pe care o voi regretă tot timpul. Suma în legătură cu comisionul de 20 la sută am avut reprezentarea că este mită”, a continuat inculpatul trimis în judecată.
 
Declaraţia lui Prina a continuat cu relatarea unui episod în care Vâlcov le-a povestit celor prezenţi că firma Tehnologica Radion i-a fost impusă de la Bucureti pentru efectuarea lucrărilor. “În 2009, a venit Vâlcov de la Bucureşti şi la o întâlnire cu patru sau cinci persoane ne-a spus că i s-a impus de către fostul şef al PDL Vasile Blaga să facă lucrările din oraş cu o anumită firmă. Atunci, Vâlcov ne-a spus că a exclus propunerea, nefiind de acord cu ea. În 2015, mi-am dat demisia din toate funcţiile din cadrul Primăriei Slatina, lucru pe care ar fi trebuit să-l fac din 2009. Sunt foarte fericit şi împăcat cu mine că am făcut acest pas", a adăugat fostul viceprimar al Slatinei.
 
Următorul termen de judecată al procesului a fost stabilit pentru 4 septembrie, dată la care va fi audiat fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov. În acest dosar, în care a fost trimis în judecată în mai 2015, Darius Vâlcov a stat în arest la domiciliu din 26 martie 2015 şi până în 2 aprilie 2015, când a fost arestat preventiv. În 23 iunie 2015, Darius Vâlcov a fost eliberat din arest. El este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator şi ministru de Finanţe. 
 
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări.
 
În urma intervenţiilor lui Darius Vâlcov, firma lui Berna a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de de peste 78 de milioane de lei, susţin procurorii.
 
După câştigarea acestor contracte de către firma lui Berna, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe a câte 400.000 de lei. Banii erau daţi când Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii, au mai arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei. 
 
Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei. Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.
 
Pentru a recupera banii de la fostul ministru, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro şi 73.077 de dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei.
 
Procurorii DNA au făcut, în 26 martie 2015, şase percheziţii în localităţi din judeţul Olt, în municipiul Slatina şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă, potrivit DNA. 
 
Darius Vâlcov este cel care a întocmit raportul de evaluare a activităţii Guvernului Grindeanu, prezentat în şedinţa de miercuri a Consiliului Executiv al PSD, în care s-a decis retragerea sprijinului pentru premierul Sorin Grindeanu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.