Fostul primar din Otopeni Constantin Silviu Gheorghe şi un fost director executiv din Primărie au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, după ce ar fi acceptat la plată şi ar fi achitat în mod nelegal suma totală de aproape 36 de milioane de lei. Alte patru persoane au fost deferite justiţiei în acest dosar.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaţilor Constantin Silviu Gheorghe, la data faptei primar al oraşului Otopeni, judeţul Ilfov, şi ordonator principal de credite, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi Constantin Vlad, la data faptei director executiv în cadrul Primăriei oraşului Otopeni, judeţul Ilfov, şi persoană desemnată cu acordarea vizei de control financiar preventiv, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.
Totodată, a fost deferiţi justiţiei, în stare de libertate - Bogdan Ionel Ştefan, la data faptei de inspector la Compartimentul Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Primăriei oraşului Otopeni, judeţul Ilfov, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial de către altul -, şi trei persoane fizice (un diriginte de şantier şi doi oameni de afaceri, din care unul aflat în stare de detenţie), pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, a anunţat, vineri, DNA, într-un comunicat de presă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”În perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare şi execuţie de lucrări pentru obiectivul de investiţie „Infrastructura de bază în oraşul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme), încheiat între Primăria oraşului Otopeni şi o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, cercetaţi în prezenta cauză, edilul Gheorghe Constantin Silviu şi directorul executiv Vlad Constantin şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară şi ar fi acceptat la plată şi ar fi achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:
- 25.421.080 lei reprezentând iniţial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziţionat. Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plăţile nelegale, ar fi fost întocmită o situaţie de lucrări (organizare de şantier deşi în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparenţa unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de şantier, care în realitate nu au fost realizate.
- 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanţare aferente cheltuielilor menţionate mai sus”, a transmis DNA.
Conform sursei citate, Constantin Silviu Gheorghe şi Constantin Vlad ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în dosar, care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiţionale, centralizator al lucrărilor, devize cu situaţia lucrărilor privind organizarea de şantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziţia funcţionarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăţilor nelegale.
Primăria Oraşului Otopeni a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal însă, până în acest moment, nu a comunicat cuantumul pretenţiilor.
În cauză, procurorii au dispus măsuri asiguratorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
În 14 septembrie, primarul oraşului Otopeni - la acea vreme, Constantin Silviu Gheorghe, şi un fost director executiv în cadrul Primăriei, Constantin Vlad, au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată. Cei doi ar fi acceptat la plată şi achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, în contextul unui contract pentru lucrări de infrastructură din perioada 2011-2017. În acelaşi dosar sunt urmărite penal alte cinci persoane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.