Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a fost audiat, vineri, la Parchetul instanţei supreme, în calitate de martor, în dosarul OUG 13, au declarat surse judiciare, pentru News.ro. Audierea fostului ministru a avut loc la mai bine de o săptămână de la prezentarea evaluării activităţii procurorului general şi a procurorului-şef al DNA de către actualul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, realizată în urma deciziei Curţii Constituţionale, care a admis că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13.
Florin Iordache a fost prezent, vineri, la sediul Parchetului instanţei supreme, pentru a fi audiat de procurori în dosarul OUG 13, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare, care au precizat că fostul ministru al Justiţiei a dat declaraţii în calitate de martor.
Audierea lui Iordache a avut loc la nouă zile după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat evaluările procurorului general, Augustin Lazăr, şi procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, care a stabilit că în cazul anchetei asupra OUG 13 a existat un conflict de natură constituţională între Ministerul Public - DNA şi Guvern.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
După finalizarea raportului privind activitatea celor doi procurori şefi, Tudorel Toader a anunţat că nu este oportună revocarea procurorului general, Augustin Lazăr, şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Dosarul OUG 13, deschis iniţial la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), a fost trimis, în 27 februarie, Ministerului Public, pentru a face cercetări legate de cinci infracţiuni, respectiv favorizarea făptuitorului, prezentare de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri şi fals intelectual.
DNA a început o anchetă cu privire la modul de elaborarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale în urma unui denunţ formulat, în 24 ianuarie, de Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România”.
În dosar au fost audiaţi la DNA, tot în calitate de martori, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, în 21 februarie, şi ministrul de Interne, Carmen Dan, în 20 februarie.
De asemenea, în aceeaşi cauză au dat declaraţii secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu.
Şi foştii secretari de stat de la Ministerul Justiţiei Oana Schmidt Hăineală şi Constantin Sima au dat declaraţii în calitate de martor în acest dosar, ambii declarând că nu au contribuit la elaborarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 13 din 31 ianuarie privind codurile penale, abrogată de Guvern la cinci zile după adoptare.
În denunţul de la DNA, membrii asociaţiei ”Iniţiativa România” îi acuză pe premierul Sorin Grindeanu şi pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, de favorizarea făptuitorului şi de prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.
Mihai Poliţeanu a fost audiat în 1 februarie la DNA, el susţinând atunci că le-a spus procurorilor şi că vrea să completeze denunţul, solicitând să fie făcute cercetări şi în cazul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, având în vedere atât adoptarea "conspirativă” a OUG de modificare a codurilor penale, cât şi "indiciile publice” privind o întâlnire în care Dragnea i-ar fi cerut "imperativ" lui Iordache adoptarea OUG.
El a precizat că în denunţul care îl vizează pe Dragnea a avut în vedere atât evenimentele din noaptea de 31 ianuarie, când Guvernul a adoptat "conspirativ” o ordonanţă de urgenţă de modificare a codurilor penale, cât şi "indiciile publice ale unei întâlniri între ministrul Justiţiei şi şeful său de partid Dragnea Liviu, în care cel din urmă ar fi solicitat imperativ adoptarea ordonanţei amintite”.
În opinia semnatarilor, ”demersurile lui Sorin Grindeanu şi Florin Iordache de promovare a graţierii şi modificării Codului penal şi Codului de procedură penală prin ordonanţe de urgenţă au avut loc cu încălcarea legii şi cu scopul de a zădărnici tragerea la răspundere penală şi executarea unor pedepse, în folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnaţi, trimişi în judecată sau anchetaţi penal în ultimii ani”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.