Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, marţi, ca fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru, trimisă în judecată de către DNA pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, să rămână sub control judiciar, dar să poată părăsi ţara.
Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Fostul preşedinte al AEP Ana Maria Pătru a fost trimisă în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti în decembrie 2016, pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de spălare a banilor, dosarul fiind trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie - iunie 2008, Pătru, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente - funcţie cu rang de secretar de stat - a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul Bucureşti. În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.Anchetatorii susţin că, în cursul anului 2009, Ana Maria Pătru ”a disimulat provenienţa sumei”, folosind un circuit financiar fictiv care a constat în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlata de Ana Maria Pătru prin soţul ei.
”În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreşedinte al A.E.P., inculpata Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu A.E.P. De asemenea, inculpata a promis că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat”, mai spunea DNA.Tot în 2011, spun procurorii, Pătru a pretins şi a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţia Anei Maria Pătru.
Cu banii proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă Ana Maria Pătru a cumpărat un autovehicul Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al acestuia, în acelaşi an, l-a înmatriculat pe numele unei alte persoane.Ana Maria Pătru a fost reţinută în 15 noiembrie, în urma unor percheziţii la domiciliul ei, dar şi la sediul AEP. A doua zi, Pătru a fost arestată preventiv pentru trafic de influenţă, iar în 24 decembrie a fost plasată în arest la domiciliu, apoi sub control judiciar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.