Fostul ministru al Justiţiei Cristian Diaconescu afirmă că recentele decizii ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene „nu sunt simple interpretări politice, sunt obligatorii”, el subliniind că la momentul aderării la Uniunea Europeană statele membre co-partajează cu UE competenţele privind justiţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Prezent miercuri la Ploieşti, fliderul PMP Cristan Diaconescu, fist ministru al Justiţiei, a comentat recentele decizii ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, afirmând că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, statele membre co-partajează competenţele privind justiţia cu UE.
„Aici discutăm de aspecte normative în cadrul Uniunii Europene, nu sunt simple interpretări politice, sunt obligatorii, se aplică fără niciun fel de discuţie. Un singur comentariu pot să adaug aici: practic, în momentul în care am intrat în Uniunea Europeană, competenţele pe justiţie le-am copartajat cu Uniunea Europeană. Aici nu există un exerciţiu suveran al niciunuia dintre statele membre în legătură cu Justiţia. Nici preeminenţa Uniunii Europene dar, aşa cum confirmă aici şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, nici practica naţională nu trebuie să încalce normele europene. Sunt, după părerea mea, chestiuni foarte semnificative de la care decurg aspecte extrem de importante”, a afirmat Cristian Diaconescu. 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Fostul ministru a făcut referire şi la decizia privind Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.
„În legătură cu pronunţarea punctuală în ceea ce priveşte Secţia Specială, ei nu exclud existenţa unei asemenea secţii, stabilesc însă o serie de condiţii: să fie justificată constituirea unei astfel de instituţii de imperative obiective şi verificabile legate de buna administrare a justiţiei şi, pe de altă parte, să garanteze că această secţie nu poate fi utilizată ca instrument de control politic al activităţii judecătorilor şi procurorilor şi îşi exercită competenţa cu respectarea cerinţelor prevăzute de Carta Dreputrilor Fundamentale a UE”, a declarat Diaconescu. 
În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare, fostul ministru afirmă că judecătorii CJUE „au stabilit forţa juridică obligatorie a MCV-ului”. 
„MCV, în opinia Curţii Europene, este egal cu tratatul UE. Orice discuţie din această perspectivă în acest moment nu îşi mai are baze legale”, spune Diaconescu.
„În baza evaluării Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în acest moment, judecătorii români, în relaţia cu dreptul european şi cu norma europeană, sunt obligaţi să nu ţină cont nici de norma internă de drept, nici de Constituţie, atunci când se pune problema ca norma europeană să fie încălcată. Deci, din perspectiva judecătorului din România, este o responsabilitate enormă. Prevalenţa normei europene este decisă de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene ca fiind absolută în raport de orice normă internă. Ce vreau să vă atrag atenţia: Curtea de Justiţie, când decide pe o sesizare, nu reprezintă această hotărâre doar o trimitere bilaterală. Ceea ce ei stabilesc cu efect normativ se aplică la toate statele membre ale Uniunii Europene” a mai declarat preşedintele PMP.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit, marţi, că decizia de instituire a Mecanismului de Coperare şi Verificare este obligatorie pentru România în toate aspectele sale, iar ”România trebuie să se abţină să adopte sau să menţină în vigoare în domeniile acoperite de obiectivele de referinţă măsuri care ar risca să compromită rezultatul pe care îl prevăd aceleaşi cerinţe şi recomandări”.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, marţi, în legătură cu Secţia specială, că revine instanţelor naţionale sarcina de a verifica dacă reforma care a condus în România la înfiinţarea unei secţii specializate şi normele privind numirea procurorilor încadraţi în această secţie nu sunt de natură să facă secţia menţionată permeabilă la influenţe exterioare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.