Preşedintele comisiei speciale privind legile justiţiei, Florin Iordache, afirmă că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să respecte legea în ceea ce priveşte completele de cinci judecători. El spune că se aşteaptă motivarea deciziei CCR, dar că din comunicatul dat reiese că se aplică de îndată, deci completele din dosarele pe rol trebuie refăcute, "iar dosarele care au fost soluţionate, fără îndoială, dau posibilitatea celor nemulţumiţi să solicite în instanţă faptul că acel complet a fost nelegal constituit".
"În lege e precizat foarte clar că, atunci când în completul acesta de cinci, toţi cinci trebuie să fie traşi la sorţi, dacă cumva şeful de secţie, vicepreşedintele sau preşedintele fac parte din complet, automat vor conduce completul. Dacă noi am dat o lege şi am spus că din 23 iulie acest an a intrat în vigoare şi trebuia să se constituie completele prin tragere la sorţi la Înalta Curte, nu credeţi că înalta Curte ar trebui să respecte o lege? Din câte ştiu eu, din 2014 ar fi trebuit, odată cu Mica reformă, ar fi trebuit să intre în vigoare această prevedere cu tragerea la sorţi şi cu completele alese, repet, completele de cinci, pentru că altfel, aşa cum am stabilit noi în Codul de procedură penală şi exista şi până acuma, chiar există o cauză de revizuire a dosarelor pe nelegalitatea compunerii completelor", a declarat, miercuri, Florin Iordache.
El a spus că se aşteaptă motivarea deciziei CCR.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Aşteptăm şi noi motivarea, nu am văzut decât comunicatul, dar, repet, au fost o serie întreagă de români care au avut de suferit printr-o compunere nelegală şi ca o concluzie e aceea că, dacă avem o lege, şi Înalta Curte trebuie să o respecte. Acel regulament şi acel colegiu şi ce au dumnealor acolo trebuie să fie în concordanţă cu legea, am înţeles din concluziile depuse de doamna preşedintă Tarcea a spus că domnule, noi avem un regulament şi ne încurcă legea... nu, ei trebuie să respecte legea prin colegiu şi prin ce au în colegiul de conducere", a mai spus Iordache.
Întrebat ce se va întâmpla cu dosarele pe rol după decizia CCR, el a răspuns: "Comunicatul a spus aşa: că se aplică de îndată, asta înseamnă că aceste dosare care se află pe rol acum, fără îndoială, trebuie toţi cei cinci să fie traşi la sorţi - cum, modalitatea nu e treaba noastră -, iar dosarele care au fost soluţionate, fără îndoială, dau posibilitatea celor nemulţumiţi să solicite în instanţă faptul că acel complet a fost nelegal constituit".
De asemenea, Iordache a fost întrebat cum comentează afirmaţiile lui Tarcea potrivit cărora este ciudat că doar în septembrie s-a pus problema legalităţii completelor de judecată.
"Pentru mine e ciudat ca preşedinta Înaltei Curţi, care la un moment dat, din câte ştiu, chiar a fost secretar de stat în Guvernul 2000-2004, şi mă aşteptam de la dumneaei să fie prima - în Guvernul PSD, ca să aducem.. când era doamna ministru Stănoiu, doamna Tarcea era secretar de stat în Guvern - şi eu m-aş fi aşteptat de la dumneaei să spună da, domnule, am greşit, nu să spună că legea îi încurcă, nu, dumnealor trebuie să constituie completele la Înalta Curte potrivit legii", a spus Florin Iordache.
Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători judecători, ceea ce ar însemna că, în conformitate cu decizia Curţii, completele ar trebui refăcute.
Curtea a anunţat că a admis sesizarea formulată de prim-ministru şi "a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013".
Potrivit comunicatului CCR, "Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018".
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.