Femeia jandarm trimisă în judecată sub acuzaţia de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte după ce i-a pulverizat spray lacrimogen în ochi unui bărbat care a decedat la scurt timp după incident a fost achitată de către judecătorii Curţii Militare de Apel Bucureşti. Aceştia au redus şi cuantumul daunelor acordate rudelor bărbatului, stabilind de asemenea că Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Suceava este cel care trebuie să le achite.
Judecătorii Curţii Militare de Apel Bucureşti au admis apelul IJJ Suceava şi al Anei-Maria Florescu în dosarul în care femeia jandarm fusese condamnată la doi ani şi şapte luni de închisoare cu suspendare.
Ana Maria Florescu a fost achitată pentru toate cele trei infracţiuni pentru care a fost trimisă în judecată, respectiv ucidere din culpă, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase şi purtare abuzivă.
„Admite apelurile formulate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava şi inculpata Sg. Maj. Florescu Ana-Maria împotriva sentinţei penale nr. 25/2021 a Tribunalului Militar Iaşi. Desfiinţează în parte sentinţa apelată, şi în fond, rejudecând : (...) dispune achitarea inculpatei pentru săvârşirea (...) Reduce cuantumul daunelor materiale acordate părţii civile Csapai Gică de la 35.000 lei la 29.391 lei. Înlătură obligaţia inculpatei Sg. Maj. Florescu Ana Maria de plată a despăgubirilor şi cheltuielilor judiciare, sigurul debitor fiind Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava”, se arată în sentinţa Curţii Militare de Apel Bucureşti.
În iulie 2019, într-un parc din Vatra Dornei, femeia a folosit un spray lacrimogen pentru a pulveriza un jet către faţa unui bărbat pus la pământ de doi colegi cu care femeia se afla în misiune. Jetul a fost pulverizat de la o distanţă mică, iar în urma intervenţiei bărbatul a murit.
Tribunalul Militar Iaşi, instanţă de fond în acest dosar, a găsit-o vinovată pe Ana Maria Florescu pentru toate cele trei capete de acuzare, însă decizia nu a fost definitivă.
„Condamnă pe inculpata sg. maj. F A-M din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, la următoarele pedepse: - 2 (doi) ani şi 2 (două) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de „ucidere din culpă” prev. şi ped. de art. 192 alin.2 Cod penal (prin schimbarea încadrării juridice); - 7 (şapte) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de „port sau folosire fără drept de obiecte periculoase”, prev. şi ped. de art.372 alin.1 lit.c şi alin.2 Cod penal; - 8 (opt) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de „purtare abuzivă”, prev. şi ped. de art.296 alin.2 Cod penal rap. la art.193 alin.1 Cod penal. În baza art. 38 alin.1 Cod penal raportat la art.39 alin.1 lit.b Cod penal, inculpata va executa pedeapsa cea mai grea, din cele 3 pedepse de mai sus, respectiv de 2 (doi) ani şi 2 (două) luni închisoare, la care se adaugă un spor de 5 (cinci) luni închisoare, reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse aplicate, urmând să execute în total pedeapsa de 2 (doi) ani şi 7 (?apte) luni închisoare. (...) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 (trei) ani pentru inculpată”, era sentinţa dată în luna iunie a anului trecut de către magistraţii militari ieşeni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.