Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat la ieşirea din sediul DIICOT, după cinci ore de audieri, că au existat patru hotărâri de Consiliu Local pentru sprijinirea clinicii Lukmed, la solicitările medicului Mihai Lucan. Boc a subliniat că Primăria nu a favorizat pe nimeni, ci doar a urmărit să câştige prin prestigiu şi calitatea serviciilor medicale, adăugând că toţi investitorii sunt sprijiniţi de primărie dacă au cadrul legal. El a făcut şi precizări referitoare la intervenţiile care i s-au făcut la Institutul de Urologie şi la clinica medicului Lucan, afirmând că a plătit serviciile medicale de care a beneficiat.
„La Cluj, vreau să fie clar, toţi investitorii, dacă au cadru legal, sunt sprijiniţi de primărie, dacă nu, cererile nu sunt acceptate. La fel şi în cazul domnului Lucan, acele solicitări care au avut bază legală au fost promovate spre Consiliul Local, altele au fost oprite şi s-a stabilit ce trebuie făcut conform legii”, a declarat Emil Boc la ieşirea de la DIICOT.
El a precizat că există patru hotărâri de Consiliu Local pentru sprijinirea medicului Lucan, prima fiind din 2004.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Sunt patru HLC. Prima este din 2004, din perioada de primar a domnului Funar, pe care eu o consider legală şi reflecta viziunea Clujului de a deveni un centru medical puternic. Acea Hotărâre de Consiliu Local stabilea durata asocierii la 45 de ani, preţul de 70 de euro pe metru pătrat şi obiectul - construirea unei clinici. Nu este singura hotărâre de Consiliu Local adoptată. Primăria nu a urmărit să favorizeze pe nimeni, ci să acorde un suport legal tuturor investitorilor. (...) Municipalitatea nu a urmărit să obţină profit, ci să câştige prin prestigiu şi prin calitatea serviciilor medicale”, a explicat Emil Bog.
Primarul Clujului a precizat că nu a avut informaţii despre ilegalităţile făcute de medicul Lucan, motivând că are un alt domeniu de activitate, iar cunoaşterea acestor lucruri este oricum treaba organelor de anchetă.
Boc a mai spus că a suferit intervenţii medicale la Lukmed şi la Institutul de Urologie.
„Din fericire, în familia mea nu a mai fost nimeni cu pietre la rinichi. Am avut o intervenţie de urgenţă la Institutul de Urologie în 2005, după care am mai avut la clinică două intervenţii medicale la Lukmed. Ultima a fost în 2015, unde am plătit 1.500 de lei, am primit bon de casă, îmi amintesc că a fost seara. Bonul nu-l mai am, dar se poate verifica plata acestei sume de bani”, a spus Boc.
Întrebat dacă va face plângere împotriva lui Emanuel Ungureanu, Emil Boc a precizat că, fiind o persoană publică, nu este treaba sa să se judece în instanţe, însă, dacă Ungureanu „va continua să proforeze calomnii”, îl va acţiona în instanţă.
„Nu am dat niciodată pe nimeni în judecată. Am considerat că, fiind o persoană publică, nu este treaba mea să mă judec cu diverse persoane. Dar nu voi lăsa ca lucrurile să scape de sub control. (...) Toate au o limită. Sunt în punctul în care mă pregătesc să iau altă decizie. Dacă domnul Ungureanu, după această prezenţă a mea aici, în faţa anchetatorilor, va continua să mai profereze calomnii la adresa mea, îl voi acţiona în instanţă”, a spus Boc.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe primarul Emil Boc că ar fi favorizat clinica lui Mihai Lucan, Lukmed.
''În asocierea Primăriei Cluj cu Lukmed, lucrurile sunt extrem de grave şi o să depun o listă cu toţi consilierii locali care au ridicat mâna şi care au responsabilitate foarte clară în acea asociere păguboasă pentru municipiu. Domnul Boc nu se poate ascunde după perdele în aceste zile, pentru că este direct responsabil de jaful care a fost făcut la Institutul de Urologie din Cluj. (...) Documentele arată fără putinţă de tăgadă implicarea dlui Boc şi a tuturor consilierilor locali care au votat toate facilităţile către clinica domnului Lucan'', a declarat Ungureanu.
De asemenea, el declara săptămâna trecută că Emil Boc a fost operat de profesorul Lucan şi la clinica de stat şi la clinica privată şi l-a numit consilier personal pe Mihai Lucan.
"El a fost ajutat în Cluj de Emil Boc. El nu putea să facă business-ul numit Lukmed fără domnul Boc. O să vedeţi în succesiunea de hotărâri de Consiliu local cum se facilitează din ce în ce mai mult acest business numit de pacient 'Lucfurt'. Domnul Emil Boc a fost operat de profesorul Lucan şi la clinica de stat şi la clinica privată. Domnul Boc l-a numit consilier personal. Mă întreb, văzând ce personaj malefic este Lucan, ce anume l-a învăţat domnul Lucan în calitate de consilier pe probleme de Sănătate pe domnul Boc? Am făcut o sesizare să fie anchetat domnul Boc, să fie anchetat domnul Funar, care a oferit prima concesiune făcută pe nişte privilegii pe care profesorul Lucan le putea oferi acestor persoane. În cazul de faţă, domnul Boc a avut o problemă de sănătate şi mergea pe un anumit circuit, fără să dea niciun leu, ori la clinica de stat, ori la clinica privată (...) Dacă vreţi o reţetă de succes în afaceri, aceasta este - primeşti aproape de centrul Clujului 1.000 de metri pătraţi. Faci o clinică privată. În acea clinică privată, care este construită pe o concesiune a Primăriei, faci un profit de minim un milion de euro pe an", declara în urmă cu o săptămână Emanuel Ungureanu.
Primarul Emil Boc a reacţionat la aceste acuzaţii spunând că nu a beneficiat de tratament preferenţial din partea medicului Mihai Lucan, iar contractul de cesiune pentru construcţia clinicii acestuia a fost încheiat înainte ca el să fie primar al Clujului.
În 21 decembrie, Mihai Lucan, fiul acestuia, directorul administrativ al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Dan Emil Fofiu - Sânpătreanu şi directorul economic Sanda Rodica Baciu au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT, pentru delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat. În 22 decembrie, magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a fostului şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj şi a fiului acestuia, hotărând să fie plasaţi sub control judiciar.
Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.