Victor Ponta, Dan Şova şi Laurenţiu Ciurel au arătat vineri, la ICCJ, că nu recunosc faptele de care sunt acuzaţi în dosarul “Turceni-Rovinari" şi vor să dea declaraţii în faţa instanţei, precizând că nu vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, care presupune şi reducerea cu o treime a pedepselor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au citit, vineri, rechizitoriul din dosarul "Turceni-Rovinari" şi le-au adus la cunoştinţă inculpaţilor că dacă recunosc în totalitate acuzaţiile, pot fi reduse cu o treime limitele pedepselor prevăzute pentru fiecare dintre faptele de care sunt judecaţi.

Fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova şi Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari, au arătat în faţa instanţei că vor să dea declaraţii în timpul judecăţii, nu recunosc faptele şi nu doresc să beneficieze de procedura simplificată.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Avocaţii inculpaţilor au contestat toate probele depuse de procurorii DNA la dosar, susţinând că acestea ar trebui readministrate.

Dumitru Cristea, fostul director general al Complexului Energetic Turceni, nu a fost prezent la termenul de vineri de la instanţa supremă, din motive medicale.

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au arătat că nu contestă probele DNA, deşi, iniţial, au cerut o expertiză contabilă, la care au renunţat între timp.

Instanţa a pus în vedere inculpaţilor ca până la termenul următor să depună în scris cererile şi să nominalizeze persoanele pe care le propun ca martori.

De asemenea, judecătorul a cerut ca CE Oltenia să prezinte defalcat care sunt pretenţiile civile. 

Instanţa a stabilit următorul termen în 5 aprilie, când va fi audiat Laurenţiu Ciurel.

În dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 17 septembrie 2015, pe fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).

Ancheta în acest dosar a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului.

Procurorii îl acuză pe Victor Ponta de faptul că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

Victor Ponta este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Laurenţiu-Dan Ciurel este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea şi Laurenţiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de abuz în serviciu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.