Procurorul DNA a recuzat, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, judecătorul care trebuia să ia în discuţie contestaţia privind retrimiterea la DNA a dosarului în care ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, este acuzată de fapte de corupţie din perioada în care a fost primar al Craiovei, iar avocatul acesteia a recuzat procurorul de şedinţă şi a susţinut că recuzarea instanţei este ”absolut nemaiîntâlnită, este o premieră”.
”Instanţa ne-a dat cuvântul tuturor de a ne susţine, respectiv procurorilor motivele de contestaţie şi apărării punctul de vedere pe care l-a pregătit. Aici a existat însă un incident, reprezentantul Ministerului Public nu a dorit să susţină contestaţia, a apreciat că solicitarea de a pleca dosarul la Înalta Curte nu poate fi unită cu fondul cauzei, al contestaţiei, instanţa a repetat solicitarea, respectuoasă şi în limitele absolut legale, ca procurorul să-şi expună punctul de vedere, procurorul a refuzat a doua oară, a refuzat a treia oară şi, văzându-se într-o astfel de situaţie, a recuzat judecătorul”, a declarat Alexandru Chiciu, avocatul Olguţei Vasilescu.
El a precizat că nu este prima oară când procurorul de şedinţă exprimă puncte de vedere ”paralele cu legea”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Eu cred că punctul de vedere de astăzi de a recuza instanţa de judecată este absolut nemaiîntâlnit, este o premieră şi sigur ne-a îndreptăţit şi nouă o cerere de recuzare a procurorului de şedinţă, în condiţiile în care fiecare punct de vedere pe care am încercat să-l exprimăm în faţa judecătorului a fost oprit într-o manieră absolut de neacceptat pentru o solemnitate de şedinţă de judecată de procurorul de caz”, a mai spus Chiciu, care a concluzionat că prima solicitare a procurorului a fost de recuzare a judecătorului, motiv pentru care apărarea a cerut recuzarea procurorului de şedinţă.
Avocatul a mai susţinut că nu înţelege de ce DNA refuză să se judece această contestaţie.
”Vrem începerea judecăţii. Astăzi voiam să punem concluziile contestaţiei, judecătorul de la Curtea de Apel i-a cerut procurorului de trei ori să pună concluzii pe contestaţie şi acesta a recuzat judecătorul. Este inadmisibil. (....) Această excepţie a fost unită pentru celeritate, acestea au fost cuvintele judecătorului. Excepţia procurorului ridicată în faţa Curţii de Apel a fost unită cu fondul contestaţiei, puteam să discutăm ambele lucruri şi, sigur, pentru celeritate, instanţa avea posibilitatea să ia o decizie”, a mai spus avocatul.
El a adăugat că era ”foarte corectă decizia instanţei de a discuta şi excepţia şi fondul la acest termen, tocmai pentru că este o cauză veche”.
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, prezentă la Curtea de Apel Bucureşti, a spus că ”este o nouă premieră care se întâmplă în acest dosar”.
”Este dosarul premierelor, pentru că de fiecare dată ce s-a întâmplat în cazul meu nu mai apăruse, cel puţin în spaţiul public. S-a început cu încălcarea dreptului la apărare şi iată că sunt deja mai mulţi judecători care au constatat acest lucru, timp de 20 de zile eu nu am putut să-mi văd dosarul”, a spus ministrul Muncii, precizând că în cazul său s-au falsificat probe, stenograme, s-au luat oameni de pe stradă nevinovaţi, duşi în hoteluri şi anchetaţi pentru a o denunţa.
”Probabil cei de la DNA vor trebui să recuze toţi judecătorii corecţi din această ţară, pentru că nu cred că există vreun judecător corect care, uitându-se cu atenţie peste acest dosar, să nu dea aceeaşi soluţie ca cei dinaintea lui”, a mai spus Vasilescu.
Tribunalul Bucureşti a decis, în 15 decembrie 2016, pentru a doua oară, retrimiterea la DNA a dosarului Olguţei Vasilescu, în care este acuzată de patru fapte de luare de mită pe care le-ar fi comis când era primar al Craiovei, după ce în urmă cu două luni a dispus ca această cauză să fie restituită procurorilor pentru a preciza care sunt obiectul şi limitele judecării în cazul fostului edil, însă Curtea de Apel a stabilit ca dosarul să se întoarcă la TB, pentru continuarea judecării în Cameră preliminară.
DNA a formulat o nouă contestaţie, după decizia din 15 decembrie, care trebuia să fie judecată marţi la Curtea de Apel Bucureşti.
În 19 iulie, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Olguţa Vasilescu, pentru luare de mită şi spălare de bani, alături de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii nonprofit.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.
Procurorii spun că, în cadrul “donaţiilor”, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, “ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist strain.
Aceşti bani şi alţi 25.000 de euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită de anchetatori, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat întreaga sumă staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.