Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şI Justiţie au clasat dosarul “Erata Curţii Constituţionale”, anchetă care a vizat modul în care judecătorii CCR au emis, în 2012, o erată la hotărârea de invalidare a rezultatului referendumului privind demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu.
Curtea Constituţională a adoptat, în 2 august 2012, hotărârea cu privire la referendumul din 29 iulie 2012. După publicarea hotărârii, în 6 august 2012 a fost emisă o erată, întocmită şi semnată de judecătorul Ştefan Minea, prin care se menţiona faptul că vor fi luate în calcul toate persoanele cu drept de vot, însemnând 18.292.464. În erata transmisă Monitorului Oficial se cerea completarea hotărârii cu paragraful omis la redactare.
În baza acestei erate, referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu a fost invalidat, pe motiv de neatingere a pragului de participare de cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, respectiv pentru că au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24%) din totalul stabilit de 18.292.464.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
După publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial, a încetat interimatul lui Crin Antonescu la Cotroceni, iar Traian Băsescu şi-a reluat atribuţiile de preşedinte al României.
Judecătorii CCR Ion Predescu, Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader au avut opinie separată la hotărârea de invalidare a referendumului din 2012, argumentând că decizia a fost luată în baza "eratei" la adoptarea căreia ei nu au fost consultaţi.
Dosarul de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost deschis în urma unei plângeri a Asociaţiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale, care a acuzat mai mulţi judecători ai CCR de fals în înscrisuri oficiale, abuz în serviciu şi comunicare de informaţii false.
Procurorii i-au audiat, printre alţii, în calitate de martori, pe judecătorii CCR Augustin Lazăr, Peter Lăzăroiu, Tudorel Toader, Acsinte Gaspar, Aspazia Cojocaru, pe Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, şi Toni Neacşu, fost membru CSM.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declara, în 17 iunie 2015, când a fost audiat la PICCJ, că nu s-ar fi schimbat rezultatul referendumului din 2012 dacă nu exista erata CCR.
"Am dat (Curtea Constituţională, n.r.) o decizie până când cineva o să înţeleagă rezultatul votului, nu am stabilit noi. Noi am primit de la BEC procesul verbal şi acolo scria că au fost la vot opt milioane, care reprezintă 46,24 la sută din numărul cetăţenilor înscrişi în liste. Dacă dădeam altfel decizia, puteam fi traşi la răspundere, eventual", spunea atunci Zegrean.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.