Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au clasat dosarul de abuz în serviciu deschis în luna ianuarie, după ce în spaţiul public au apărut imagini cu bolnavi internaţi în Centrul de reabilitare neuropsihiatrică de la Măciuca legaţi de bănci şi paturi cu chingi pentru marfă. Procurorii au stabilit că în imagini apar patru bolnavi cu retard mental profund care au fost legaţi special de către angajaţi ai centrului ”pentru crearea unei imagini contrare realităţii”, iar ancheta a confirmat că unii bolnavi au muncit acasă la şeful de centru, însă aceştia au spus că fac acest lucru pentru că ”le place să muncească”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a anunţat, marţi, că a clasat dosarul de abuz în serviciu deschis în 23 ianuarie 2017, după ce în presă au apărut imagini cu bolnavi internaţi în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca, judeţul Vâlcea, care ar fi fost trataţi în mod necorespunzător, fiind supuşi unor tratamente inumane şi degradante.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de către procurorii din Vâlcea, în urma verificărilor făcute în repetate rânduri în centrul de la Măciuca s-a constatat că cele 47 de persoane, bărbaţi şi femei, internate în centru sunt tratate conform normelor, beneficiază de protecţie socială şi trăiesc în saloane renovate, mobilate corespunzător şi încălzite, fiind supravegheate de către personalul centrului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Procurorii confirmă că cei patru bolnavi care apar legaţi sunt internaţi în centrul de la Măciuca, verificările arătând că aceştia suferă de retard mental sever şi că au fost legaţi în mod special de către unii angajaţi ai centrului, pentru realizarea fotografiilor.

”Din actele de urmărire penală reiese că acţiunea de imobilizare şi fotografiere a acestor beneficiari s-a realizat de către una sau mai multe persoane care aveau cunoştinţă de situaţia medicală a beneficiarilor, respectiv de incapacitatea acestora de a realiza ceea ce li se întâmplă, de a relaţiona, de a comunica împrejurările în care au fost supuşi actelor de imobilizare sau de a-i indica pe autori.  Astfel, s-a concluzionat că, autorul acţiunii de imobilizare şi fotografiere a beneficiarilor nu  poate proveni decât din rândul angajaţilor Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca, fapt care impune concluzia că acţiunea respectivă a avut drept scop crearea unei imagini contrare realităţii în ceea ce priveşte modul în care sunt trataţi beneficiarii acestui centru” se arată în comunicatul Parchetului.

Anchetatorii precizează că autorul fotografiilor nu a putut fi identificat până la acest moment, procurorul dispunând disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor ”pentru a lămuri împrejurările în care au fost imobilizaţi şi fotografiaţi, în scop demonstrativ, cei patru beneficiari”.

În ceea ce priveşte acuzaţiile conform cărora şeful centrului de la Măciuca, destituit între timp, ar fi pus la muncă în gospodăria sa bolnavi internaţi în centru, ancheta Parchetului a confirmat această acuzaţie.

Conform anchetatorilor, la nivelul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca este aplicabilă procedura operaţională privind învoirea beneficiarului, aprobată de conducerea DGASPC Vâlcea, procedură întocmită conform actelor normative în vigoare, privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi.

”Procedura în cauză stabileşte dreptul angajaţilor Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca de a învoi unul sau mai mulţi beneficiar pe o perioadă de timp care să nu depăşească 24 de ore, pentru a-şi petrece timpul liber în familia acestora, cu impunerea anumitor obligaţii pentru solicitanţi, între care şi aceea de a nu folosi beneficiarul pentru munci fizice intense sau cu grad sporit de periculozitate. De asemenea, procedura operaţională stabileşte că beneficiarii pot părăsi centrul doar pe baza unui bilet de voie în care se specifică numele şi prenumele beneficiarului, data deplasării, perioada, destinaţia, precum şi motivul deplasării, bilet de voie care este semnat de către şeful de centrul,  iar solicitarea beneficiarului se face prin cerere tip de către persoanele care doresc să învoiască beneficiarii, cerere aprobată, de asemenea, de către şeful de centru”, se arată în comunicatul Parchetului.

Sursa citată menţionează că, din verificarea registrului privind plecările din unitate şi intrările beneficiarilor, întocmit de către personalul de pază al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca, reiese că beneficiarii au ieşit din unitate în baza biletelor de voie, semnate de către şeful de centru.

”La data de 03.02.2017, cu ocazia verificărilor efectuate la sediul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca, s-a constatat că beneficiarii se aflau într-o stare psihică ameliorată, iar referitor la modul în care au fost şi sunt trataţi de către personalul medical şi de asistenţă socială din cadrul centrului, beneficiarii, asistaţi fiind de un apărător desemnat din oficiu, au precizat că sunt trataţi în mod corespunzător şi sunt mulţumiţi de condiţiile oferite. De asemenea, aceştia au precizat că doresc să efectueze diverse activităţi, întrucât le place să muncească, recunoscând că au lucrat şi la locuinţa de domiciliu a şefului centrului,  activitate pe care au efectuat-o de bună-voie” au conchis procurorii.

Potrivit concluziilor anchetei, măsurile de contenţionare aplicate bolnavilor din cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca ”au fost impuse de manifestările acestora, respectiv autoagresivitatea sau heteroagresivitatea beneficiarilor”, iar cei agresivi şi agitaţi au fost legaţi pe perioade scurte de timp, cu mijloace de contenţioare omologate.

Decizia de clasare dată de Parchet în acest caz poate fi contestată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.