Corin Boian şi Adrian Gărdean, martori denunţători în dosarul Gala Bute, în care este trimisă în judecată fostul ministru Elena Udrea, au declarat vineri, la instanţa supremă, că au strâns 900.000 de euro în bancnote de 500 de euro, au pus banii într-o geantă de voiaj, suma reprezentând „comisionul” de 10% pentru deblocarea plăţilor pentru mai multe domenii schiabile din Borsec, Straja şi Parâng.
Martorul Corin Boian a arătat, la audierea în faţa instanţei de judecată, că, pe 6 octombrie 2011, avea 600.000 de euro într-un o geantă neagră de voiaj.
“Banii erau în bancnote de 500 de euro. Am venit de la Piteşti la Gărdean la biroul său din Băneasa, de la Aviaţia Utilitară. Gărdean a completat suma cu 300.000 de euro în birou, tot în bancnote de 500 de euro. Am plecat amândoi spre minister. Gărdean a intrat cu geantă. Eu am rămas în parcare. Am dedus, din context, că vizita la MDRT este anunţată. Gărdean mi-a zis că se duce la domnul Gheorghe Nastasia. Nu mi-a spus în ce birou au avut loc discuţiile”, a arătat omul de afaceri, care a plătit pentru a i se debloca proiectul privind domeniul schiabil de la Parâng pentru care câştigase licitaţie pentru lucrările de construcţie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a arătat că, după o ora, Gărdean s-a întors în parcare fără geantă şi i-a spus că "totul va fi bine şi că sumele pentru lucrări vor fi deblocate". "Banii reprezentau comisionul de 10 la sută pe care a trebuit să-l strângem, erau bani politici, mergeau în politică”, a arătat Boian în faţa judecătorilor.
El a mai precizat că nu ştie de la Gărdean dacă banii rămâneau la Gheorghe Nastasia, secretarul general al Ministerului Dezvoltării sau erau destinaţi altor persoane.
După ce s-au dat banii, mai spune martorul, au fost deblocate plăţile.
“În opinia mea, banii mergeau în politică PDL. Ceea ce m-a determinat să susţin asta este că, din discuţiile cu Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, acesta mi-a cerut să semnez un contract de publicitate cu Evenimentul Zilei. În opinia mea, această publicaţie promova politica PDL. Am semnat, în 2012, un contract cu Evenimentul Zilei de aproximativ 400.000 de lei. Firma mea, SC Trans Euro Center nu avea nevoie de această publicitate. Am plătit o tranşă de 80.000 de lei. Nu am mai plătit pentru că nu se justifică. Din Punctul meu de vedere şi Gala Bute a fost un eveniment politic. Gărdean mi-a spus că, în urmă discuţiilor purtate cu ministrul Udrea, i s-a cerut ca relaţiile cu MDRT să fie realizate de către Nastasia Gheorghe”, a continuat martorul.
El a mai arătat că a aflat că s-au cerut bani şi pentru Gala Bute la şase luni de la organizarea evenimentului. ”Am aflat că Gărdean a fost solicitat să ajute cu bani pentru diverse sume neachitate din Gala Bute. Cred că solicitarea a venit de la Nastasia sau Lungu”, a încheiat Corin Boian.
La rândul sau, Adrian Gărdean a spus că îşi menţine declaraţiile date la DNA, el fiind reprezentantul Termogaz Company, firma deţinută de fratele sau. El a arătat că, din 2010, se ocupă de refacerea unor imobile din Capitală şi de relaţia Termogaz cu MDRT.
"La acel moment, firma avea în derulare două contracte cu domeniile schiabile de la Borsec şi Cavnic. Firma făcea lucrările şi primăriile făceau plata, dar banii veneau cu întârziere. Fiecare primărie avea un contract cu Ministerul Dezvoltării. Puteau plăti numai dacă primeau bani de la centru. Erau întârzieri de 6 luni la plată. Ştiam că Ştefan Lungu lucrează la MDRT şi i-am cerut să se intereseze de ce întârzie plăţile. După două săptămâni m-am întâlnit cu el în biroul din Băneasa. Mi-a spus că există cutumă la Ministerul Dezvoltării să se plătească 10 la sută din valoarea contractelor pentru deblocarea banilor. Comisionul era pentru campania electorală. Am convenit cu el să plătesc 10 la sută din sumele ce vor fi decontate pentru cele două contracte ale Termogaz. Nu au mai fost de faţă martori la respectiva discuţie”, a arătat Gărdean.
El a completat declarând în faţa judecătorilor că, în 2010, s-a întâlnit cu secretarul general din minister Gheorghe Nastasia şi cu Ştefan Lungu la Borsec. “Lungu mi-a zis că Udrea şi Nastasia ştiau de plata comisioanelor şi că banii se duc în campania electorală a PDL”, a continuat martorul.
În continuare, acesta a explicat cum a cunoscut-o pe Elena Udrea: “O ştiam din 2011 de la inaugurarea telegondolei din Vulcan. Termogaz avea o licitaţie pentru lucrări în staţiunea Straja. Lungu mi-a zis că, peste două zile, e ziua de naştere a lui Nastasia, la Buşteni, şi m-a întrebat dacă vreau să vin să o cunosc pe Elena Udrea. Am stat 3 ore şi am avut o scurtă discuţie cu ea. Mi a zis că este un proiect bun la Straja şi că merită să fie dezvoltat. Mi-a zis că dacă va fi nevoie de ceva sponsorizări să discut cu Nastasia Gheorghe. Eram convins că banii se vor duce în campanii electorale”.
El a mai arătat că, în luna iunie 2011, a avut o discuţie cu Nastasia, care i-a confirmat procentul de 10 la sută ce trebuie returnat.
“Banii trebuiau să fie cash. Am înţeles că banii trebuia să-i dau lui Lungu şi acesta, mai departe, către Nastasia. Lungu plecase de la mine între timp. După plecarea acestuia, am mers la minister şi Nastasia mi-a zis să ajung cu plăţile la zi. Să nu-l mai implic pe Lungu şi să merg direct la el. Boian făcea domeniul schiabil din Parâng. I-am spus de solicitarea lui Nastasia, de acel comision şi a fost de acord. El a strâns 600.000 de euro şi eu 300.000 de euro”, a completat martorul.
La următorul termen de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost programată audierea altor trei martori.
Dosarul "Gala Bute" a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia şi omul de afaceri Dragoş Botoroagă.
Printre faptele pentru care aceştia au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.