Procurorii DNA Iaşi au dispus urmărirea penală a mai multor suspecţi, în legătură cu angajarea fictivă la Primăria Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava, a două persoane care ulterior au fost detaşate la Apele Române. Primarul, viceprimarul şi secretarul comunei sunt cercetaţi penal pentru abuz în serviciu, la fel şi Petru Avram, directorul Administraţiei Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”. Cele două persoane angajate fictiv sunt acuzate de complicitate la abuz în serviciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai mulţi suspecţi, în legătură cu demersurile făcute la angajarea fictivă a două persoane la primăria comunei Vatra Moldoviţei (jud Suceava), în scopul de a le detaşa, cu încălcarea prevederilor legale, la  Administraţia Bazinală de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”.

Astfel, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următorii:

  • SAGHIN VIRGIL, primar al comunei Vatra Moldoviţei (jud Suceava)  în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale),
  • NIGA GABRIEL, viceprimar al comunei Vatra Moldoviţei (jud Suceava) cu atribuţii de primar la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale),
  • AVRAM PETRU, director al Administraţiei Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale săvârşite atât sub forma autoratului cât şi a complicităţii),
  • BOCA ANA, secretar general al primăriei comunei Vatra Moldoviţei (jud Suceava), în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de  abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu
  • IANCU SIMONA-ELENA şi MEŢLER STELIAN, personal contractual, angajaţi succesiv la primăria Vatra Moldoviţei, ulterior detaşaţi la ABA „Prut-Bârlad”, în sarcina fiecăruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

”La data de 16 decembrie 2020, Iancu Simona-Elena a fost numită în funcţia de administrator public în cadrul Aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviţei (jud. Suceava), iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcţie, a fost detaşată ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iaşi. Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că  angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primăria comunei Vatra Moldoviţei ar avea un caracter fictiv, în sensul că, cei trei suspecţi,  primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei  Boca Ana şi directorul ABA „Prut-Bârlad” Avram Petru, dar şi beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la început reprezentarea că aceasta din urmă nu va activa în cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviţei, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri şi că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detaşare, în funcţia urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iaşi”, a transmis, luni DNA.

Potrivit procurorilor,  din cercetări a reieşit că Iancu Simona-Elena nu ar fi desfăşurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost  întocmite retroactiv şi fără respectarea normelor legale,  şi că nu i s-ar fi întocmit nici fişa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul când a fost numită.

”În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detaşare, în condiţiile în care experienţa ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie şi nici cu cel pentru care a solicitat detaşarea la ABA „Prut-Bârlad”. În legătură cu cele descrise mai sus, suspecţii Avram Petru, Saghin Virgil,  Boca Ana , fiecare în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenţie,  mai multe dispoziţii legale ( prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii, etc), fiind sprijiniţi de suspecta Iancu Simona-Elena”, au mai transmis procurorii.

Potrivit acestora, printr-o schemă similară, Meţler Stelian a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcţie de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, iar la data de 1 iulie 2020, din acea funcţie, a fost detaşat pentru şase luni  ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iaşi.

”Mai mult, după detaşare, directorul Avram Petru ar fi dispus delegarea lui Meţler Stelian la un alt compartiment faţă de cel pentru care se aprobase detaşarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele şase luni prevăzute în contract, detaşarea avea să fie prelungită. În legătură cu cele descrise mai sus, suspecţii Avram Petru, Niga Gabriel, Saghin Virgil şi Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenţie,  mai multe dispoziţii legale ( prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii, etc), fiind sprijiniţi de suspectul Meţler Stelian”, se mai arată în comunicatul procurorilor.

Potrivit acestora, ”faptele descrise  ar fi determinat obţinerea de foloase necuvenite de către Iancu Simona-Elena şi Meţler Stelian, constând în remuneraţiile şi alte drepturi salariale încasate de aceştia în cadrul ABA „Prut-Bârlad”, pe perioada detaşării şi, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu în dauna ABA „Prut-Bârlad” Iaşi”.

”De asemenea, ar fi fost vătămate interesele legale ale Primăriei Vatra Moldoviţei constând în faptul că scopul funcţiilor pentru care  cei doi  au fost angajaţi nu a fost îndeplinit şi, în plus, posturile nu au mai fost ocupate de alte persoane, din cauză că vacantarea lor a fost suspendată”, mai arată DNA.

DNA a fpcut, în 11 februarie, percheziţii la trei instituţii publice din Iaşi şi Suceava, într-un dosar privind ”săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie”. Faptele ar fi fost comise în perioada 2020 – 2021. Una dintre instituţiile vizate este Administaţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, în legătură cu modul în care s-au făcut angajările.

Potrivit unei anchete a jurnaliştilor Recorder, la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad este director Petru Avram, vicepreşedinte PNL Iaşi, care se recomandă subordonaţilor drept „un animal politic care va ajunge cel puţin ministru”.

De asemenea, potrivit materialului realizat de Recorder, la departamentul de apărare împotriva inundaţiilor a fost angajată o tânără, fostă chelneriţă la un bar din Iaşi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.