În urma investigaţiilor efectuate de inspectorii Departamentului pentru Luptă Antifraudă Fiscală (DLAF), instanţele de judecată din România au aplicat nouă pedepse cu închisoarea între 2 şi 8 ani, 31 de pedepse cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi şase pedepse cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, anunţă DLAF.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţii DLAF spun că, în toate cauzele în care s-au dispus condamnări definitive, instanţele au aplicat şi pedepse complementare respectiv interzicerea unor drepturi pe o perioadă cuprinsă între 1 an şi 5 ani, după executarea pedepsei principale.

De asemenea, persoanele juridice inculpate au primit şi pedepse constând în amenzi penale cuprinse între 15.000 şi 500.000 lei şi interzicerea unor drepturi.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Într-un număr de cinci cauze a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, iar într-un număr de 17 cauze, instanţa a dispus recuperarea prejudiciului cauzat de inculpaţi. Prejudiciile stabilite de procurori şi validate de instanţe nu a fost acoperite de inculpaţi până la data soluţionării definitive a cauzei, mai anunţă DLAF.

De asemenea, într-un număr de două cauze a fost dispusă achitarea inculpaţilor.

Procurorii anticorupţie au finalizat cu trimitere în judecată 109 dosare penale şi au obţinut două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, în urma celor 1.156 de acţiuni de control ale Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF), din perioada 2007-2013, care au vizat proiecte în valoare de peste două miliarde de euro, în vreme ce alte 305 dosare se află în continuare în lucru la DNA, potrivit unei statistici anunţate, miercuri, de DLAF. Valoarea impactului financiar estimat în cazul neregulilor şi posibilelor fraude descoperite a fost de peste 230 de milioane de euro, precizează DLAF.

Între 2007 şi 2013 au existat 1.156 de acţiuni de control pentru exerciţiul financiar al acestei perioade, dintre care 813 au fost finalizate, în vreme ce 343 se află încă în lucru, potrivit unui raport al DLAF.

Dintre cele 813 acţiuni de control finalizate, în cazul a 529 s-au găsit suspiciuni de fraudă, în 29 de cazuri s-au constatat nereguli, în 244 de cazuri nu s-au confirmat sesizările, iar 13 lucrări au fost clasate.

Pentru cele 529 de acţiuni de control finalizate cu suspiciune de fraudă, procurorii DNA au întocmit 109 rechizitorii şi au trimis dosarele în judecată. Anchetatorii au încheiat şi două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Alte 305 dosare se află în continuare în lucru la DNA.

Potrivit aceleiaşi statistici, au fost efectuate 552 de acţiuni de control privind fonduri agricole dintre care 318 la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Regională (FEADR) şi 234 la Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

De asemenea, au existat 592 de controale privind fondurile structurale, dintre care 267 la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 219 la Fondul Social European (FSE), 49 la Education, Audiovisual, and Culture Executive Agency (EACEA), 39 la Fondul de Coeziune (FC) şi 18 la Fondul European pentru Pescuit (FEP). Alte 12 acţiuni de control vizează Grantul UE.

Fiecare dintre cele 1.156 de acţiuni de control a avut la bază câte o sesizare, 360 dintre sesizări provenind de la DNA, 553 de la autorităţi de gestionare, 102 din oficiu, 46 de la persoane fizice şi juridice, 37 de la Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi, 22 de la OLAF, 13 de la Corpul de Control al Primului Ministru, trei de la DIICOT şi 20 de la alte instituţii.

DLAF arată în documentul citat că valoarea totală a celor 1.156 de proiecte controlate pentru exerciţiul financiar 2007-2013 este de peste două miliarde de euro, iar dintre cei 1.156 de beneficiari ai acestor proiecte 131 sunt persoane fizice, 322 persoane juridice, respectiv societăţi comerciale, iar 182 sunt Unităţi Administrativ-Teritoriale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.