Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis, miercuri, că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind prescripţia Va determina încetarea proceselor penale şi înlăturarea răspunderii penale pentru comiterea unor infracţiuni, dintre care unele foarte grave.
”Având în vedere Decizia pronunţată în data de 25.10.2022 de către Completul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept prin care s-a stabilit modul de aplicare a Deciziilor Curţii Constituţionale a României nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 privind prescripţia răspunderii penale, Secţia pentru procurori constată că aplicarea directă în cauzele penale aflate în curs de urmărire penală sau în faţa instanţelor judecătoreşti, în diverse stadii procesuale, va determina încetarea proceselor penale şi înlăturarea răspunderii penale pentru comiterea unor infracţiuni, dintre care unele foarte grave”, a transmis, miercuri, Secţia pentru procurori a CSM.
Procurorii apreciază ”că această astă situaţie a fost generată, în principal, de pasivitatea puterilor legislativă şi executivă de a interveni în termenul constituţional de 45 de zile după pronunţarea Deciziei CCR nr. 297 din anul 2018”.
”Astfel, s-a ajuns ca pentru o perioadă de 4 ani legislaţia penală să prevadă doar prescripţia generală a răspunderii penale, termene legale care au fost oricum reduse de legiuitor prin Codul penal intrat în vigoare în anul 2014. Ca o consecinţă, nu mai este sancţionată, aşa cum este şi firesc, doar pasivitatea organelor judiciare în derularea procedurilor penale, urmând a fi închise şi cauze în care au fost efectuate ritmic acte procesuale, dar cărora nu li se mai recunoaşte un efect întreruptiv de prescripţie”, a mai transmis Secţia pentru procurori.
Potrivit procurorilor, ”imposibilitatea pronunţării unor hotărâri judecătoreşti asupra fondului acuzaţiilor penale formulate de procurori va genera în rândul corpului profesional al acestora sentimente de insatisfacţie şi demotivare profesională”.
”Secţia pentru procurori precizează că, ori de câte ori a fost consultat, Consiliul Superior al Magistraturii a formulat propuneri concrete de modificare a textelor legale, inclusiv în ceea ce priveşte art. 155 din Codul penal privind prescripţia specială. Reamintim în acest context că există numeroase alte texte legale din Codul penal şi Codul de procedură penală declarate neconstituţionale începând cu anul 2014, asupra cărora legiuitorul nu a intervenit. Aplicarea directă a acestor Decizii de către organele de urmărire penală implică de multe ori aşteptarea formării în timp a unei jurisprudenţe unitare în materie a instanţelor judecătoreşti, cu consecinţe directe şi ireversibile asupra celerităţii, calităţii, predictibilităţii şi credibilităţii actului de justiţie”, a mai transmis sursa citată.
ICCJ a emis marţi o decizie privind aplicarea hotărârilor Curţii Constituţionale referitoare la prescrierea faptelor.
Conform deciziei ICCJ, ”normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul penal”.
De asemenea, instanţa care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.