Curtea de Apel Constanţa a decis, marţi, rejudecarea dosarului fostei şefe a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Tulcea, Iuliana Lefter, care a fost condamnată de Tribunalul Tulcea la cinci ani de închisoare pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene. Motivul invocat pentru această decizie este că judecarea la prima instanţă a avut loc în lipsa unei părţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Curtea de Apel Constanţa a luat, marţi, decizia în cazul apelului formulat de Iuliana Lefter, fosta şefă a AJOFM Tulcea, condamnată în prima instanţă la cinci ani de închisoare pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene.

Instanţa a dispus rejudecarea dosarului de către prima instanţă, anume Tribunalul Tulcea, decizia fiind definitivă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“În baza articolul 421 punctul 2 litera b Cod Procedură Penală cu referire la articolul 8 Cod Procedură Penală şi articolul 6 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, articolul 21 alin.(3) Constituţie, admite apelurile, desfiinţează hotărârea atacată şi dispune rejudecarea de către prima instanţă-Tribunalul Tulcea”, se arată în decizia instanţei.

Articolul 421, punctul 2, litera b din Codul de Procedură Penală prevede: “Desfiinţează sentinţa primei instanţe şi dispune rejudecarea de către instanţa a cărei hotărâre a fost desfiinţată pentru motivul că judecarea cauzei la acea instanţă a avut loc în lipsa unei părţi nelegal citate sau care, legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate, invocată de acea parte. Rejudecarea de către instanţa a cărei hotărâre a fost desfiinţată se dispune şi atunci când există vreunul dintre cazurile de nulitate absolută, cu excepţia cazului de necompetenţă, când se dispune rejudecarea de către instanţa competentă”.

De asemenea, articolul 8 din Codul de Procedură Penală precizează: “Organele judiciare au obligaţia de a desfăşura urmărirea penală şi judecata cu respectarea garanţiilor procesuale şi a drepturilor părţilor şi ale subiecţilor procesuali, astfel încât să fie constatate la timp şi în mod complet faptele care constituie infracţiuni, nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită potrivit legii, într-un termen rezonabil”.

Tribunalul Tulcea a condamnat-o, în luna februarie a acestui an, pe Iuliana Lefter, fost director executiv al AJOFM Tulcea, la cinci ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.
De asemenea, Iuliana Lefter a fost obligată de către instanţă să achite suma de opt milioane de lei către partea civilă Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Organism Intermediar P.O.S.D.R.U, cu titlu de despăgubiri civile.

Decizia Tribunalului Tulcea nu era definitivă şi putea fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. 

Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Iuliana Lefter, în luna iunie a anului trecut, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii anticorupţie au stabilit că,  în 14 februarie 2011, Iuliana Lefter, în calitate de director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea, a încheiat un acord de parteneriat între instituţia pe care o conducea şi o asociaţie în care, printre asociaţi şi membri, figurau şi rude ale acesteia.

Ulterior, în 18 februarie 2011, ascunzând existenţa conflictului de interese între sine şi membrii asociaţiei respective, Iuliana Lefter, în calitate de director executiv al aceleiaşi instituţii publice şi de lider de parteneriat, a întocmit o cerere de finanţare din fonduri europene, aprobată două luni mai târziu. În baza acestei cereri, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea şi partenerii săi au obţinut o finanţare nerambursabilă, în vederea implementării proiectului „Formarea continuă – premiza calităţii în Serviciul Public de Ocupare”.

“Potrivit regulilor aplicabile în materie de finanţări europene, respectiv Ghidului solicitantului - Reguli de eligibilitate, inculpata Lefter Iuliana avea obligaţia informării Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă despre orice conflict de interese sau chiar posibil conflict de interese, lucru pe care nu l-a făcut”, se arată în comunicatul DNA.

În urma acestui demers, între 19 iulie 2011 - 2 iunie 2014, partenerii acordului, prin liderul de parteneriat - AJOFM Tulcea, respectiv prin directorul executiv inculpata Lefter Iuliana, au obţinut suma totală de 8.112.016,60 lei, cu care Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Organismul Intermediar - POSDRU s-a constituit parte civilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.