Curtea Constituţională a României a decis, marţi, că este neconstituţional ca CSM să stabilească regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere în magistratură, aceste lucruri fiind stabilite prin lege, superioară unui act administrativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Plenul Curţii Constituţionale s-a pronunţat, marţi, asupra excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art.106 lit. a) şi d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Dispoziţiile criticate au următorul cuprins:

„Consiliul Superior al Magistraturii aprobă, prin hotărâre care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I:

a) Regulamentul privind concursul de admitere şi examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, care prevede modul de organizare, tematica, bibliografia, probele de examen, procedura de desfăşurare a concursului de admitere şi a examenului de absolvire, precum şi media minimă de admitere şi de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii;

d) Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere în magistratură;”

Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.106 lit. a) din Legea nr.303/2004.

”Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.106 lit. d) din Legea nr.303/2004 sunt neconstituţionale. Curtea a reţinut că, potrivit jurisprudenţei sale, în situaţia magistraţilor, al căror statut este consacrat la nivel constituţional, elementele esenţiale referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea raportului juridic de muncă al acestora trebuie reglementate prin lege organică, iar nu printr-un act administrativ cu forţă inferioară acesteia”, a transmis CCR.

Potrivit judecătorilor constituional, potrivit Constituţiei, statutul judecătorilor şi procurorilor se reglementează prin lege organică, şi ţinând cont de faptul că art.106 lit.d) din Legea nr.303/2004 permite ca aspecte esenţiale cu privire la însăşi naşterea raportului de muncă să fie reglementate printr-un act administrativ cu forţă inferioară legii, Curtea a constatat că aceste aspecte esenţiale, cum sunt, spre exemplu, procedura de organizare a concursului, comisiile de concurs, probele de concurs şi modalitatea de stabilire şi contestare a rezultatelor, trebuiau reglementate prin lege organică – Legea nr.303/2004.

”Or, aceste aspecte esenţiale au fost reglementate, la data invocării excepţiei de neconstituţionalitate, şi sunt reglementate, şi în prezent, prin Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere în magistratură, adoptat printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, iar nu prin Legea nr.303/2004. În consecinţă, Curtea a constatat că prevederile art.106 lit.d) din Legea nr.303/2004, care instituie reglementarea acestor aspecte prin acte administrative, contravin dispoziţiilor art.73 alin.(3) lit.l) din Constituţie”, a mai transmis CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Curtea de Apel Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.