Informarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la protocoalele încheiate între autorităţi judiciare şi alte instituţii publice nu are nicio relevanţă, pentru că nu are competenţa de a le aviza sau a le legitima în vreun fel, transmite CSM. Precizările Consiliului vin în contextul declaraţiilor pe care le-a făcut luni procurorul general Augustin Lazăr, care a prezentat corespondenţa cu Ministerul Justiţiei şi cu CSM referitor la cele două protocoale încheiate în 2009 şi în 2016 cu Serviciul Român de Informaţii (SRI). El a precizat, printre altele, că a trimis copii ale protocoalelor atât la Ministerul Justiţiei, cât şi la CSM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţii Consiliului confirmă afirmaţiile lui Augustin Lazăr şi spun că Parchetul General a trimis în 20 martie, spre informare, cele două protocoale clasificate pe care le-a încheiat cu SRI, unul de cooperare în domeniul securităţii naţionale încheiat în 4 februarie 2009 şi cel privind organizarea cooperării între cele două instituţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, încheiat în 8 decembrie 2016. La 30 martie, cele două protocoale au fost restituite Parchetului General, pentru continuarea procedurii de declasificare, mai precizează CSM.

Consiliul spune însă că informarea sa cu privire la încheierea acestor protocoale nu are nicio relevanţă, pentru că CSM nu are competenţa să le avizeze sau să le legitimeze în vreun fel.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Precizăm că, potrivit dispoziţiilor Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, acesta nu are competenţa să avizeze încheierea protocoalelor între instituţiile din cadrul autorităţii judiciare şi alte instituţii publice, iar informarea ulterioară a Consiliului cu referire la aceste protocoale, în condiţiile amintite, nu are nicio relevanţă sub aspectul împrejurărilor în care acestea au fost încheiate, nevalidându-le sau legitimându-le în vreun fel”, transmite luni seară CSM, printr-un comunicat de presă.

Procurorul general, Augustin Lazăr a prezentat luni date despre corespondenţa purtată cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi cu Ministerul de Justiţie (MJ) pe tema protocoalelor pe care le-a încheiat cu SRI. Lazăr a spus că primele informaţii despre existenţa protocolului din decembrie 2016 au fost prezentate instituţiilor abilitate în martie 2017, precizând că ”adevărul este riguros, este concret, este unul singur”. În plus, procurorul general a precizat că toate protocoalele cu SRI au fost denunţate de părţi, fiind, deci, lipsite de efecte.

”Am comunicat CSM şi cele două protocoale din 2009 şi 2016 cu menţiunea că cel de-al doilea protocol a fost denunţat. Protocolul este lipsit de orice efecte. El poate fi declasificat şi sper să obţinem această adresă de declasificare ca să încheiem discuţia. (...) În perioada 20-29 martie, toate protocoalele au puse la dispoziţia CSM. Au fost invitaţi membrii Consiliului prin mesaj, e-mail, pe care le am. Dacă va fi nevoie, vom prezenta. Membrii au fost invitaţi să studieze protocoalele la biroul de profil, pentru că toţi magistraţii au dreptul de a studia documentele clasificate. În 29 martie CSM ne restituie protocoalele, dar nu spune că ar fi o încălcare a legii”, a precizat el.

Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea între cele două instituţii ”pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Helvig.

De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeaşi dată între Ministerul Public şi SRI, privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicaţiilor.

Ministerul Publice a făcut precizări vineri în legătură cu cele două protocoale încheiate în 2016 cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), spunând că cel care are caracter secret şi-a încetat efectele în martie anul trecut, iar procedura de declasificare a lui a fost deja începută, fiind informaţi atât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cât şi Ministerul Justiţiei.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, vineri seară, că nu mai există în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiţiei în România. El a spus că SRI îşi poate îndeplini atribuţiile conform legii şi fără aceste protocoale. Hellvig a subliniat că personal nu are ce să-şi reproşeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.