Augustin Lazăr a primit, joi, aviz favorabil din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru învestirea în funcţia de procuror general al României. Potrivit calendarului anunţat de CSM, urmează transmiterea avizului către Ministerul Justiţiei şi înaintarea propunerii făcute de ministrul Justiţiei către preşedintele României, Klaus Iohannis.
Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz pozitiv numirii lui Augustin Lazar în funcţia de procuror general al României. Avizul, care este consultativ, va fi transmis ministrului Justiţiei, care îl va trimite la Cotroceni. Votul a fost în unanimitate.
Întrebat de procurorii din CSM cum ar putea Ministerul Public să răspundă societăţii civile în cazul dosarelor istorice, ale Revoluţiei şi Mineriadelor, Augustin Lazăr a apreciat că în anumite dosare nu s-a făcut ancheta efectivă, nu s-au identificat persoanele implicate.
"Secţia Parchetelor Militare are resurse şi trebuie să rezolve aceste dosare. Orice dosar trebuie soluţionat potrivit legii", a spus Lazăr.
Membrii Secţiei pentru procurori a CSM l-au întrebat pe Augustin Lazăr cum vede harta judiciară privind reducerea volumului de activitate în cadrul parchetelor mici.
Lazăr a răspuns că, aşa cum sunt împărţite circumscripţiile instanţelor, ele corespund unor criterii de acum 25 de ani.
Funcţia de procuror general al României a rămas vacantă din 2 februarie, după ce Tiberiu Niţu a demisionat, el fiind urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea privind însoţirea cu coloană oficială. Conducerea Ministerului Public este asigurată interimar de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.