Judecătorul Cristi Dănileţ afirmă, miercuri, că decizia CCR referitoare la pronunţarea hotărârii judecătoreşti în materie penală odată cu motivarea este ”istorică”, dar consideră că trecerea la noul sistem va fi greoaie.
”CCR a decis acum câteva minute că hotărârea judecătorească în materie penală trebuie pronunţată odată cu motivarea. Este o decizie istorică. Până acum, după ce dezbaterile de la un proces se terminau, judecătorul ieşea din sala de judecată, delibera asupra soluţiei, scria soluţia într-o minută pe care o pronunţa, apoi redacta motivarea hotărârii după o anumită perioadă”, a scris, miercuri, pe FAcebok, judecătorul Cristi Dănileţ.
Acesta a afirmat că sistemul genera ”mai multe ciudăţenii”:
”- de la pronunţarea soluţiei, până la redactarea hotărârii mai pleca un judecător (transfer, deces, demisie, pensionare) şi nu se ştia cine să motiveze soluţia dată de altcineva;
- în timpul redactării realizai că ai greşit soluţia sau ai uitat să scrii ceva în minută, ceea ce te făcea să te forţeze să motivezi greşit acea soluţie...greşită;
- termenul de apel/contestaţie curge de la pronunţarea soluţiei, ceea ce înseamnă că cel nemulţumit de ea mai întâi o contesta, apoi afla motivele avute în vedere de către instanţă;
- dacă ceea ce se pronunţă e o soluţie definitivă, asta înseamnă că ea se punea în executare şi abia apoi inculpatul avea să afle motivele pentru care este în penitenciar;
- redactarea motivării în unele cazuri putea să aibă loc la luni sau chiar ani de la pronunţarea soluţiei”, a mai sris Dănileţ.
Judecătorul apreciază că Parlamentul va trebui să îndrepte rapid legea, în maxim 45 de zile.
”CCR ne duce spre normalitate. E foarte bine, deşi trecerea la noul sistem va fi foarte dificilă.
O observaţie: aceleaşi argumente ar trebui să se aplice şi pentru deciziile CCR şi pentru deciziile ICCJ pronunţate în soluţionarea RIL-urilor şi HP-urilor”, a mai scris Dănileţ.
Curtea Constituţională a admis, miercuri, cu majoritate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate şi a decis că anumite prevederi din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale.
Astfel, hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării. Dacă aceasta este redactată ulterior soluţiei pronunţate acest lucru lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie şi aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil, argumentează judecătorii CCR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.