Sute de manifestanţi de extremă dreapta s-au adunat marţi la Bucureşti împotriva unui proiect de lege privind introducerea unor ”certificate verzi” la locul de muncă, prin care autorităţile speră să oprească răspândirea noului coronavrus şi să previnăun nou colaps al sistemului de sănătate românesc, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

România, un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu 19 milioane de locuitori, a înregistrat cel mai sângeros val al pandemiei în octombrie şi noiembrie, când secţiile de terapie intensivă au fost copleşite de bolnavi de covid-19, iar morgile spitalelor au rămas fără locuri.

Autorităţile române au consolidat restricţiile la sfârşitul lui octombrie, în faţa catastrofei, iar numărul cazurlor a scăzut la cel mai mic nivel din august.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ele examinează în prezent modalităţi de a opri altă intensificare a pandemiei, după ce au confrmat peste 12 cazuri de contaminare cu varianta omicron a SARS-cov-2.

Noua coaliţie guvernamentală de la Bucureşti dezbate un proiect de lege prin care să oblige persoanele care se duc la serviciu să prezinte certificate sanitare - emise în urma vaccinării anticovid, vindecării de covid-19 sau în baza unui test negativ.

Aceste măsuri ar urma să fie introduse după trei săptămâni consecutive de creştere a ratei de infectare cu covid-19 şi în urma depăşirii unui anumit nivel al incidenţei.

Pe de altă parte, România înregistrează cel mai mic nivel al vaccnării complete anticovid în UE - 39.6% -, potrivit Centrului European de Prevenire şi Controlul Bolilor (ECDC), cu mult sub media îîn UE/EEA, de 67,5%, relatează Euronews.

Eforturi în vederea unei creşteri a nivelului vaccinării - inclusiv o campanie împotriva dezinformării - au eşuat, iar partidele aflate la putere - Partidul Naţional Liberal (PNL, centru-dreapta), Partidul Social Democrat (PSD, stânga) şi UDMR (etnic maghiar) vor să introducă certificatul sanitarla locul de muncă.

Certificatul a fost introdus la sfârşitul lui octombrie la accesul în restaurante, centre comerciale, magazine neesenţiale, locuri culturale, piscine de înot şi săli de sport, când România lupta împotriva unei intensifcări a covid-19.

Proiectul de lege al Guvernului român prevede ca ”certificatul să fie introdus atunci când există o creştere susţinută, de trei săptămâni, a numărulu cazurilor, cu un coefcient de 1,5, şi să înceteze atunci când tendinţa scade, iar incidenţa cumulată scade sub 1”, a anunţat într-un comunicat Ministerul român al Sănătăţii.

Ministrul român al Sănătăţii Alexandru Rafila s-a întâlnit luni cu reprezentanţi ai oamenilor de afaceri pentru a discuta proiectul de lege şi s-a angajat să asigure vouchere de testare gratuite întreprinderilor, ”pentru a se asigura că agenţii economici se adaptează situaţiei create prin introducerea certificatului covid-19”.

Însă Partidul Alianţa pentru Unitatea Română (AUR), care a intrat în algerile parlamentare de anul trecut în Parlament, se opune vehement proiectului de lege, pe care-l denunţă drept ”liberticid” şi o încercare ascunsă de a impune vaccinarea obligatorie.

”Alianţa dictatorială PSD/PNL/USR vrea să condiţioneze dreptul la muncă al românilor”, a denunţat luni, pe facebook, AUR.

”Ei vor să impună, deghizat, vaccinarea obligatorie”, denunţă formaţiunea, îndemnând la manifestaţii la Parlament.

Potrivit unui sondaj Ipsos realizat pentru Forumul Economic Mondial (WEF), publicat luna aceasta, 78% dintre muncitorii din lume susţin vaccinarea şi purtarea obligatorie a măştii de proytecţie - inclusiv în România.

Peste 14.400 de persoane din 33 de ţări au fost incluse în sondaj, iar 66% dintre respondenţii români consideră că persoanele de la locul lor de muncă este necesar să fie vaccinate complet împotriva covid-19.

Aproape trei sferturi dintre românii chestionaţi susţin de asemenea ca angajaţii nevaccinaţi să se testeze frecvent.

Peste 58.000 de oameni au murit din cauza covid-19 în România de la începutul pandemiei, iar aproape 1,8 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de covid-19.

Potriivt ECDC, România, o ţară din Europa de Est, a înregistrat săptămâna trecută 400 de infecţii la 100.000 de locuitori în decurs de 14 zile, cel mai mic nivel în UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.