Cinci functionari din Direcţia Generală Antifraudă Fiscală sunt urmăriţi penal de DNA, fiind acuzaţi de abuz în serviciu. În 2021, ar fi controlat un dezvoltator imobiliar din Bucureşti şi nu ar fi constatat încălcarea de către acesta a legislaţiei fiscale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

DNA anunţă, joi, urmărirea penală a 5 persoane care, la data săvârşirii faptelor, erau funcţionari publici în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (dintre care 3 ocupau funcţii de conducere, iar 2 ocupau funcţii de execuţie), pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

”Totodată, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de suspectul I.C.P., respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de V.A., persoane fizice fără calitate specială, pentru comiterea infracţiunii de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, în formă continuată (săvârşită în forma autoratului de către I.C.P., respectiv a complicităţii de către V.A.)”, a transmis DNA.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Procurorii anunţă că, în cursul anului 2021, cu ocazia unui control antifraudă efectuat la o societate comercială având ca obiect construirea şi vânzarea de locuinţe noi în municipiul Bucureşti, cei cinci funcţionari publici din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală nu ar fi constatat încălcarea de către contribuabilul - persoană juridică, pe care îl controlau, a legislaţiei fiscale.

”Între altele, legislaţia nu ar fi permis respectivului dezvoltator imobiliar să aplice o cotă redusă de TVA de 5% la vânzarea/livrarea de locuinţe către cumpărătorii persoane fizice, ţinând seama de stadiul în care dezvoltatorul imobiliar a predat locuinţele către cumpărătorii persoane fizice (stadiu care nu respecta cerinţa legală ca, la momentul livrării, imobilul să poată fi locuit ca atare). Prin nesocotirea dispoziţiilor legale prevăzute în legislaţia primară,  funcţionarii din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală nu ar fi estimat, în sarcina contribuabilului supus controlului antifraudă, un prejudiciu în sumă totală de 59.579.484 lei, compus din suma de 20.468.734 lei, pe care contribuabilul respectiv a rambursat-o, fără drept, cu titlu de TVA, aferent perioadei de raportare fiscală 2019 – 2020, şi din suma de 39.110.750 lei, pe care contribuabilul trebuia să o plătească, cu titlu de TVA, la bugetul general consolidat al statului, aferent perioadei de raportare fiscală 2019 – 2020”, a mai transmis DNA.

Totodată, pentru perioada de raportare fiscală 2019 - 2020, inculpatul I.C.P., în calitate de administrator al dezvoltatorului imobiliar persoană juridică, supus controlului antifraudă, beneficiind de ajutorul suspectei V.A., ar fi stabilit, cu rea-credinţă, în cadrul deconturilor de taxă depuse la autorităţile fiscale în interesul contribuabilului, suma taxei pe valoare adăugată colectată a cărei exigibilitate a luat naştere în perioada fiscală de raportare, la un nivel net inferior celui pe care trebuia să-l determine în conformitate cu legislaţia fiscală, ceea ce a determinat obţinerea, pe nedrept, cu titlu de TVA, de către contribuabilul persoană juridică a sumei totale de 20.468.734 lei.

”În cauză, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri ale inculpatului I.C.P., până la concurenţa sumei de 20.468.734 lei, în vederea reparării prejudiciului produs prin comiterea infracţiunii de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, în formă continuată. Faţă de inculpatul I.C.P. a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar”, arată procurorii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.