CCR a decis joi că sunt neconstituţionale prevederile din Codul de procedură penală legate de imposibilitatea atacării cu recurs în casaţie a soluţiilor pronunţate cu privire la infracţiuni pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Astfel, magistraţii Curţii au admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.434 alin.(2) lit.e) din Codul de procedură penală, conform unui comunicat de presă al instituţiei. 

Potrivit sursei citate, dispoziţiile declarate ca fiind neconstituţionale sunt: „(2) Nu pot fi atacate cu recurs în casaţie: e) soluţiile pronunţate cu privire la infracţiuni pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De asemenea, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională soluţia legislativă cuprinsă de art.36 alin.(5) din Legea nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.

Prin urmare, CCR a decis că dispoziţiile art. 36 alin. (5) din Legea nr .218/2002 au următorul cuprins: „(5) Poliţistul are obligaţia de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliţiei după finalizarea activităţilor conform alin.(4) sau a măsurilor legale care se impun”.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.