Curtea Constituţională a României a decis, miercuri cu unanimitate de voturi, ca anul 2023 să fie declarat Anul „Centenarului Constituţiei României Întregite”. Astfel, CCR va marca acest an prin organizarea pe parcursul lui 2023 a mai multor evenimente, acţiuni, dezbateri, conferinţe, manifestări ştiinţifice şi expoziţii tematice, împreună cu celelalte autorităţi ale statului, precum şi cu societatea civilă şi academică.
Potrivit unui comunicat de presă al CCR, Curtea a avut în vedere că adoptarea Constituţiei din 1923 marchează un moment unic în istoria constituţională a României, prin care s-a desăvârşit şi s-a consolidat, la nivel de Lege fundamentală, proiectul naţional al românilor de înfăptuire a statului naţional unitar român, fiind actul politico-juridic care a permis unificarea legislativă şi administrativă a statului român după Marea Unire de la 1918.
„Constituţia din 1923 a consacrat pentru prima oară în istoria constituţională a României, prin art.103, «dreptul de a judeca constituţionalitatea legilor şi a declara inaplicabile pe acelea cari sunt contrarii Constituţiunii”. În anul 2023, România celebrează, aşadar, 100 de ani de la adoptarea Constituţiunii promulgate de către Regele Ferdinand I al României, la 28 martie 1923, prin Decretul regal nr.1360, ca aşezământ constituţional necesar „pentru consolidarea şi temeinica propăşire a scumpei Noastre Românii.»”, mai arată sursa citată.
În acest context aniversar, Curtea Constituţională va celebra Centenarul „Constituţiei României Întregite” prin organizarea pe parcursul anului 2023 a mai multor evenimente, acţiuni, dezbateri, conferinţe, manifestări ştiinţifice şi expoziţii tematice, împreună cu celelalte autorităţi ale statului, precum şi cu societatea civilă şi academică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.